2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De derde versie van Mozilla’s bekende browser Firefox is op weg om de snelste browser op de markt te worden. Volgens Mozilla’s vicepresident van engineering Mike Schroepfer zal Firefox 3 de meeste browsers qua snelheid overtreffen.

"Firefox 3 wordt 9,3 keer sneller dan Microsoft Internet Explorer 7 en 2,7 keer sneller dan Firefox 2 als we het over JavaScript-snelheid hebben. De tijd die nodig is om Gmail te laden zal 6,8 keer sneller zijn dan Internet Explorer 7 en 3,8 keer sneller dan Firefox 2.", aldus Mike Schroepfer. Firefox 3 zal ook sneller zijn dan Apple’s Safari browser, hierbij werden echter geen getallen genoemd.

Deze opkomende versie van Firefox dankt zijn snelheid onder andere aan verbeteringen in de verwerking van JavaScript, waardoor sites die veel JavaScript gebruiken al snel een verdubbeling in de snelheid ervaren.

Ook het geheugenverbruik van Firefox 3 werd naar beneden gebracht, wat ook een snelheidswinst met zich mee kan brengen. Om het geheugenverbruik te verlagen zijn verschillende technieken toegepast. Allereerst gaat Firefox 3 beter om met zijn geheugen door een nieuwe manier waarop het geheugen beheerd wordt: geheugenoperaties worden automatisch opgebroken en opgevangen door een collector.

Een bijkomend voordeel van deze nieuwe manier is dat er lekken gedicht zijn en geheugenfragmentatie, waarbij gegevens zich versnipperd in het geheugen bevinden, minder vaak optreedt. Ook de manier waarop gegevens gecached worden is geoptimaliseerd.

Toekomstige plannen: Firefox 3.1 en Mozilla 2

Mozilla zit niet stil na de uitgave van versie 3.0 van Firefox: 6 maanden later moet versie 3.1 het levenslicht al zien. In versie 3.1 worden nog meer snelheidsverbeteringen verwacht gebruikmakend van de achterliggende Gecko 1.9.1-renderingengine.

Na de release van 3.1 zal hard gewerkt worden aan Mozilla 2, de renderingengine na Gecko 1.9.1. In Mozilla 2 zal een hoop compleet vernieuwd worden waarbij compatibiliteit met oudere versies verloren zal gaan ten behoeve van verbeteringen. Deze nieuwe renderer zal de snelheid van de Mozilla-browsers waarschijnlijk eveneens sterk verbeteren.