2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Red Hat heeft eergisteren versie 5.2 van Red Hat Enterprise Linux (RHEL) uitgebracht. Versie 5.2 is de tweede update van RHEL5.

De vernieuwingen in deze update zijn onder andere terug te vinden in een betere hardware ondersteuning en nieuwe mogelijkheden en verbeteringen op het gebied van virtualisatie, desktop, netwerkondersteuning, opslag & clustering en beveiliging.

Virtualisatie

Op het gebied van virtualisatie zijn vooral verbeteringen te vinden in ondersteuning van grotere machines, zo is virtualisatie ondersteuning voor NUMA-machines toegevoegd. Ook het aantal netwerkkaarten per gevirtualiseerde machine is nu ongelimiteerd.

Red Hat heeft in versie 5.2 ook ondersteuning voor para-virtualized (PV) drivers toegevoegd. Door gebruik te maken van PV-drivers kan een gast besturingssysteem uit de RHEL reeks vanaf versie 3u9 veel sneller draaien. Deze PV-drivers zijn ook voor versie 5.1 vrijgegeven.

Op het gebied van hardware is, ter behoefte van een betere virtualisatie ondersteuning, de maximale hoeveelheid fysieke processoren omhoog gegaan naar 64 stuks en de maximale hoeveelheid geheugen is naar 512GB gestegen. Red Hat heeft ook processor frequentie schaling aan de virtualisatie kernels toegevoegd wat het stroomverbruik kan verlagen.

Desktop verbeteringen

Op het desktop vlak heeft RHEL 5.2 voornamelijk een hoop nieuwe softwareversies als verbetering. Firefox3, Thunderbird2, OpenOffice.org 2.3 en Evolution 2.12.3 behoren nu tot het standaard softwarearsenaal.

Naast softwareupdates zijn er een hoop grafische drivers vernieuwd, waaronder die voor Intel grafische chips. De ondersteuning voor de slaap- en stand-by-stand van laptops is ook onder handen genomen.

Netwerkondersteuning

De netwerkondersteuning heeft vooral verbeteringen ondervonden in de vorm van een verbeterde IPv6 ondersteuning. Op IPv6 vlak is de ondersteuning van IPSec en DHCPv6 verbeterd waardoor Red Hat met RHEL5.2 het meest IPv6 waardige systeem in handen beweerd te hebben.

Naast IPv6 is ook de ondersteuning voor NFS volumes en Infiniband en RDMA verbeterd.

Opslag & clustering

Red Hat’s Cluster Suite is nu scriptbaar middels het toegevoegde Resource Event Scripting Language. Daarnaast is de ondersteuning voor enkele SCSI-3 mogelijkheden en iSCSI verbeterd.

Beveiliging

Red Hat heeft enkele kernel drivers toegevoegd voor hardware encryptie apparaten, dit is met name handig voor kernel processen die encryptie nodig hebben zoals IPSec en volledige encryptie van een opslagvolume.

Naast een verbeterde ondersteuning voor encryptie is de encryptie van wachtwoorden verbeterd met de toevoeging van de SHA-2 hash algoritmen. Rsyslog, het logmechanisme in RHEL, heeft de mogelijkheid gekregen om meer logs bij te houden via aparte backends, live interfaces en TCP/IP verbindingen.