2min

Tags in dit artikel

, , ,

Artic Cooling heeft laten weten dat het bedrijf bezig is met een nieuwe koeler voor de processors die op dit moment op de markt zijn. Deze koeler zal verkocht gaan worden onder de naam Freezer Xtreme en heeft een twin tower-design. Deze koeler moet processoren met een TDP van 160W het "hoofd" koel kunnen houden.

De koeler heeft in totaal 102 koelribben en deze zijn verbonden met vier heatpipes die aan beide kanten contact maken. Deze koelribben worden gekoeld door een 120mm PWM fan. De gehele koeler weegt in totaal zo’n 608 gram en is dertien centimeter lang en tien centimeter breed. De hoogte van de koeler is het grootste van de drie afmetingen, want de koeler is namelijk 13,1 centimeter hoog.

Zoals al eerder gezegd beschikt de koeler over een 120mm PWM fan. PWM staat voor Pulse Width Modulation en concreet gezegd kun je hiermee energiezuiniger met je fans omgaan. De fan kan zijn werk op verschillende snelheden doen en zal minimaal koelen met 800 omwentelingen per minuut. Als de fan op de maximumsnelheid draait dan draait deze 1500 omwentelingen per minuut. Bij deze snelheid kan de fan in totaal 35,7 kubieke meter per uur verplaatsen.

Volgens het persbericht over de Freezer Xtreme zou de koeler in staat zijn om ook de nodige componenten rondom de processor te kunnen koelen. Door het design van de koeler en de plaatsing kan het geheugen en de northbridge ook meegekoeld worden.

Op dit moment is er al een versie beschikbaar om te testen en dit heeft men gedaan in combinatie met een Core 2 Extreme QX9770-processor van Intel.
De Freezer Xtreme doet het hier beduidend beter dan de stockkoeler en weet de QX9770 op 42,6 graden te houden. Dat is ten opzichte van de stockkoeler een goede verbetering, aangezien de temperatuur van de processor in combinatie met de stockkoeler 17,4 graden hoger ligt dan met de Freezer Xtreme. Arctic Cooling meldt dat de betere performance niet het enige is, want de fan zou ook stukken stiller zijn dan de fan die standaard meegeleverd wordt. Bij de Freezer Xtreme wordt standaard MX2-koelpasta meegeleverd en men krijgt een garantie van zes jaar op de koeler.

De Freezer Xtreme zal op verschillende sockets gebruikt kunnen worden. De koeler kan namelijk gemonteerd worden op het LGA775-socket, het AM2/AM2+ socket en ook op processors die gebruikmaken van een 939-pins socket. De koeler zal waarschijnlijk voor 25,95 euro te koop zijn. De BTW is in deze prijs echter nog niet meegenomen.