2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Aan het begin van het jaar hebben we laten weten dat Asus bezig was met een externe grafische kaart. Het heeft een tijdje geduurd voordat er meer nieuws naar buitenkwam over de externe grafische kaart, maar daar is nu verandering ingekomen.

De kaart zal onder de naam ROG XS Station verkocht worden. De naam die eerder gesuggereerd werd zit dus dicht bij de officiële naam van de externe grafische kaart. Tijdens het begin van de ontwikkeling van de ROG XS Station werd er gezegd dat er waarschijnlijk een GeForce 7900 GS-chipset aanwezig zou zijn in het apparaat. Dit blijkt echter veranderd te zijn, aangezien er nu een GeForce 8600 GT aanwezig zal zijn in het apparaat die beschikt over een totale hoeveelheid geheugen van 256MB.

Qua design van het apparaat is er weinig veranderd. De kaart bevindt zich nog steeds in dezelfde zwarte behuizing waarvan eerder afbeeldingen te zien waren.
Ook beschikt de externe grafische kaart nog steeds over een lcd-scherm. Op dit lcd-scherm kunnen verschillende soorten informatie getoond worden. Zo kan men de temperatuur van de kaart zien en het aantal FPS in een game, maar ook de fansnelheid en de klokfrequentie van de grafische kaart kunnen getoond worden op het scherm.

Als we naar de aansluitingen van de ROG XS Station kijken dan zien we dat deze de beschikking heeft over twee PCI-express 1x-sloten. In principe zou er dus een mogelijkheid zijn om deze externe grafische kaart in SLI te laten werken.

Wanneer we dieper ingaan op de specificaties van de aanwezige GeForce 8600 GT, dan zien we dat deze een kloksnelheid op de core heeft van 540 MHz. Het aanwezige geheugen moet het doen met een kloksnelheid van 700 MHz. Overige features van de ROG XS Station zijn twee usb-poorten, twee dvi-poorten en een aansluiting voor tv-out.

Asus is tevreden over de prestaties van het apparaat en laat weten dat deze externe grafische kaart ongeveer zeven keer zo snel is dan de redelijk populaire 965GM-chipset die afkomstig is van Intel. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ROG XS Station voor een bedrag van 349 euro over de toonbank gaan.