2min

Tags in dit artikel

,

Linux wordt traditioneel door de "Enterprise"-markt aangestuurd, toch is Linux ook het meestgebruikte besturingssysteem in apparaten en embedded-systemen. Om de interesses van deze laatste groep beter te vertegenwoordigen kent Linux nu twee onderhouders voor de embedded functionaliteit, zogenaamde embedded-maintainers.

Naast twee maintainers is er vanaf nu ook een officiële "linux-embedded"-mailinglist. Andrew Morton, een bekende Linux-ontwikkelaar, krijgt hiermee eindelijk zijn zin met de toevoeging van David Woodhouse en Paul Gortmaker als embedded-maintainers.

Morton vroeg op de "CELF’s Embedded Linux Conference" in april om een fulltime architectuur-onafhankelijke embedded-maintainer. Hij herinnerde iedereen eraan dat dingen wel degelijk kapot kunnen gaan, en dat dit ook gebeurt, bij de ontwikkeling van de Linux-kernel voor embedded-systemen. Hij stelde voor dat een toegewijd persoon om de boel in de gaten te houden, kan helpen om de schade te beperken.

Na de conferentie stuurde Morton een RFC uit om te zoeken naar een geschikte maintainer, waarna David Woodhouse en Paul Gortmaker zichzelf vrijwillig aanmeldden. Gortmaker is ook de maintainer van de netwerkdrivers-sectie en van de "Real Time Clock"-driver. Gortmaker is tevens een werknemer bij Wind River, een bedrijf dat veel met embedded Linux werkt. Woodhouse heeft de leiding over "Journalling Flash File System V2"- (JFFS2), "Memory Technology Devices"- en "Power Supply Class"-subsystemen en -drivers.

Op dit moment zijn er al meer dan 90 mensen geregistreerd bij de nieuwe mailinglist. "Hopelijk zal dit een sneeuwbal-effect veroorzaken tot een meer gefocusseerde ontwikkeling van embedded-specifieke problemen en mogelijkheden voor de Linux-kernel.", aldus Tim Bird, CELF’s Architecture Group chairman.