1 min

De Universiteit Antwerpen heeft een opmerkelijke beslissing gemaakt, de universiteit heeft zelf een ‘super’-computer gebouwd, om berekeningen op uit te voeren.

De computer bestaat volledig uit onderdelen die in een doe-het-zelf-zaak te krijgen zijn. De computer van Universiteit Antwerpen is met hulp van Tones.be gebouwd. De winkelwaarde van het systeem is ongeveer vierduizend euro en zou zo gebouwd kunnen worden. De naam van het beest is ‘Fastra’ geworden.

Er is een MSI-moederbord gekozen. Te weten: MSI K9A2 Platinum. Het voordeel aan dit moederbord is de ondersteuning voor vier grafische kaarten. Als processor gebruikt het team de Phenom 9850 van AMD. In totaal is er acht gigabyte aan geheugen meegeleverd, welke in latjes van 2gb van Corsair ingebouwd zijn.

Voor de grafische kaart is er gekozen voor een nVidia 9800 GX2, opmerkelijk is dat er niet gekozen is voor een SLI-opzet. Volgens de onderzoekers is dit namelijk niet nodig, de kernen hoeven niet onderling te communiceren.

De koeling die het bakbeest gebruikt is slechts via lucht. De kast beschikt over enkele fans en er is gekozen voor een Scythe Infinity, dat gewoon via lucht koelt. De computer blijft, zelfs wanneer de processor voor twintig procent overclocked is, gewoon onder de honderd graden. De kast is een Lian-Li PC-P800.

Wanneer men meer informatie over de Fastra wil, kan hier gekeken worden.