3min

Tags in dit artikel

, , ,

Waar de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) eerder nog bekendmaakte dat het alle wedstijden van het EK Voetbal live online gaat aanbieden, gaat de NOS zich ook meer op de mobiele telefoon richten. Hiervoor lanceerde de NOS gisteren een nieuwe dienst, NOS Mobiel genaamd.

[b]NOS lanceert NOS Mobiel-applicatie[/b]

De nieuwe dienst is een applicatie voor een groot gedeelte van de huidige gangbare mobiele telefoons met ondersteuning voor internettoegang.
Met de applicatie kunnen gebruikers nieuws, het laatste journaal, sportnieuws, weersverwachtingen, buienradar, file-informatie en de complete teletekstomgeving op hun toestel downloaden.

Daarnaast biedt de NOS Mobiel-applicatie de mogelijkheid om live sportregistraties mobiel te volgen. Met het oog op het aanstaande EK Voetbal, aftrap 7 juni, geen vreemde keuze. Op korte termijn komt binnen de applicatie ook een selectie uit het populaire Uitzending Gemist beschikbaar en kunnen programma’s van andere publieke omroepen live bekeken worden.

Omdat de applicatie momenteel nog in testfase verkeert is het gebruik voorlopig nog gratis. Dit zal nog zeker tot eind 2008 het geval blijven. Voor het gebruik van de internetverbinding voor mobiele telefoons brengt de operator natuurlijk wel kosten in rekening.

De dienst is momenteel beschikbaar voor een groot aantal toestellen waarop de platformen Symbian, Windows Mobile, UIQ, J2ME(Java) en Blackberry actief zijn. Op dit moment is er geen ondersteuning voor Apple’s iPhone en Google’s Android. Deze komt er volgens de NOS in een later stadium wel.

Gebruikers kunnen de NOS Mobiel-applicatie op twee manieren installeren. De eerste is het meest eenvoudig en bestaat uit een eenvoudig smsje met de tekst ‘NOS MOBIEL’ waarna de applicatie voor het betreffende toestel automatisch toegezonden wordt. Een andere mogelijkheid is het bezoeken van de NOS Mobiel-website en op die manier de voor het toestel geschikte applicatie downloaden.

[b]NOS Teletekst voor iPhone[/b]

Mede omdat er nog geen NOS Mobiel-applicatie voor de iPhone is, lanceerde de NOS tegelijkertijd een alternatief voor iPhone-gebruikers: NOS Teletekst voor de iPhone. De omroep noemt het zelf een ‘opmerkelijk feit’. Met deze applicatie kunnen gebruikers realtime het teletekst op hun iPhone of iPod Touch volgen.

Dit is in twee opzichten opmerkelijk. Aan de ene kant is de iPhone nog altijd niet officieel in Nederland verkrijgbaar. Volgens de NOS echter bracht het gebruikscijfer van ruim tienduizend de doorslag om hoe dan ook wel een teletekst-applicatie voor de iPhone te ontwikkelen. Anderzijds lijkt teletekst een achterhaald medium, maar blijkt het nog steeds massaal voor de nieuwsvoorziening te worden gebruikt.

Volgens de NOS blijkt teletekst zeer geschikt te zijn om als nieuwsvoorziening voor een mobiele telefoon te dienen. Vooral vanwege de navigatie die ook met de tien toetsen van een mobieltje eenvoudig te bedienen is. Eerder lanceerde de NOS al een teletekst applicatie voor iMode-toestellen en de Blackberry.

Evenals de NOS Mobiel-applicatie verkeert ook deze applicatie speciaal voor de iPhone en iPod Touch nog in bètafase. Apart is dan ook dat deze alleen op gekraakte toestellen werkt. De NOS geeft aan de applicatie naar de officiële SDK te gaan overzetten zodra deze beschikbaar komt.

De beschikbaarheid van beide applicaties dient dan ook puur als test en om zoveel mogelijk feedback te verzamelen. De NOS geeft aan deze feedback zeer belangrijk te vinden en dat deze bepaalt in hoeverre de applicaties aan de wensen van gebruikers kunnen worden aangepast.