3min

Tags in dit artikel

, ,

NVIDIA, bekend van zijn grafische processors, heeft deze week een nieuwe familie van processors gelanceerd genaamd Tegra. De Tegra is een computerchip die het mogelijk maakt om HD-applicaties en internetervaringen die we van de PC gewend zijn, te brengen naar een apparaat dat in je zak past.

De Tegra, die letterlijk een computer op een chip is, is kleiner dan een ‘US dime’ (10 cent geldstuk). Hij is namelijk maar 144 mm2 groot. De Tegra is vanaf de grond opgebouwd om een zo goed mogelijk visuele pc-ervaring op een nieuwe generatie van mobiele computerapparaten te brengen, maar tegelijkertijd zo min mogelijk energie te gebruiken, aldus NVIDIA.

"Het ontwerpen van Tegra was een grote uitdaging. Ons doel was om een platform te creëeren dat in staat is om een tweede pc-revolutie te ontketenen. Deze revolutie zal bestaan uit mobiele apparaten, die dagenlang op één lading kunnen werken, maar toch de web-, high definition media- en computerervaring zal geven die we verwachten van een gewone pc", aldus Jen-Hsun Huang, president en CEO van NVIDIA.

NVIDIA’s Tegra-processor is het tweede product in de Tegra reeks (De APX 2500 is namelijk de eerste welke in februari 2008 geïntroduceerd is en erg gericht is op mobiele telefoons en PDA’s).

Er komen twee versies: de Tegra 600 en de Tegra 650. De Tegra 600 heeft een TDP van één Watt en heeft haar ARM11 processor op een frequentie van 700MHz draaien. Toch is deze chip in staat om 720p-videomateriaal te laten zien door middel van HDMI. De Tegra 650 is min of meer het grote broertje. Deze is namelijk sneller, hij heeft namelijk een frequentie van 800MHz meegekregen, maar heeft daarvoor in de plaats een TDP van 2,5 tot 4 Watt. De Tegra 650 heeft haar low power DDR-geheugen draaien op 200MHz in tegenstelling tot dat van de Tegra 600 en de APX 2500 die het op 166MHz hebben draaien. De Tegra 650 is dankzij zijn extra kracht gericht op handhelds en sub-notebooks.

NVIDIA’s Tegra is een processor architectuur met meerdere processors. Elke processor heeft zijn taak en ze kunnen onafhankelijk en gezamenlijk te werk gaan. Zo kan er energie bespaard worden als andere processors niet nodig zijn. Zo is er een ARM11-processor, een HD-videoprocessor, een imaging-processor, een geluidsprocessor en een erg zuinige GeForce-GPU aanwezig. Deze processors schijnen tot tien keer zuiniger te zijn dan hun voorgangers.

Intels Atom en NVIDIA’s Tegra gaan beide voor hetzelfde marktsegment. Waarschijnlijk gaan ze wel eerst op iets verschillende segmenten af om een solide basis te creeëren. NVIDIA’s Tegra is aanzienlijk kleiner dan de Atom van Intel, die een grootte van 182mm2 heeft. Ook heeft Intel zijn chipset en de grafische mogelijkheden nog niet bij deze grootte ingebouwd. Vandaar dat de Atom op het moment nog niet goed kan concurreren in het smartphonesegment, simpelweg omdat hij te groot is.

Intel zegt dat zijn nieuwe Moorestown chip, die waarschijnlijk in 2010 zal uitkomen, klein genoeg zal zijn om in smartphones geïntegreerd te worden. De Atom heeft een x86 core, wat wil zeggen dat je ieder x86-besturingssysteem kan installeren op een computer met een Atom-chip. Dit geeft een groot voordeel ten op zichte van niet-x86 cores, zoals de ARM. Bij de ARM-processor van de Tegra moeten ontwikkelaars zich namelijk richten op één specifieke core.

Nu de Tegra zijn opmars aan het maken is moet NVIDIA misschien meer werknemers in dienst nemen om aan de vraag te vol doen. Op het moment zijn er namelijk erg veel technici bezig met verdere ontwikkeling van de Tegra en de ondersteuning ervan. Dit kan tot gevolg hebben dat toekomstige projecten van NVIDIA hieronder lijden. Er zijn geruchten dat NVIDIA tien procent meer werknemers moet toevoegen aan hun reeds 5000 mensen tellende werknemerbestand.

NVIDIA heeft zich tot doel gesteld om 150 miljoen Tegra-chips te verschepen in drie jaar. 100 miljoen van deze chips zijn bedoeld voor de markt van de mobiele telefonie.