2min

Tags in dit artikel

, , ,

Auteursrechtenorganisatie Norma gaat een bodemprocedure tegen de Nederlandse staat beginnen nadat eerde dit jaar een kort geding werd afgewezen.

Doel van deze bodemprocedure is een heffing op apparaten welke een harde schijf bevatten waar beeld en geluid op kunnen worden opgeslagen. In het kort geding eiste Norma, samen met diverse artiesten, dat de minister van Justitie hiervoor vergoedingen zou regelen.

"Tot mijn grote verbazing heeft de rechter het in zijn uitspraak met geen woord gehad over de belangen van rechthebbenden, zoals de aangeslotenen van Norma", aldus Mr. Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van Norma.

Thijm gaat verder: "Dat zijn toch de mensen om wie het in deze kwestie draait. Deze uiterst onbevredigende gang van zaken heeft ons doen besluiten naast een hoger beroep ook een bodemprocedure te beginnen. Het doel is een verklaring voor recht te krijgen, waarin wordt aangegeven dat het besluit van de minister een onrechtmatige daad is jegens de rechthebbenden bij Norma."

Al sinds jaren wordt er op veel lege media in Nederland een een toeslag geheven. Van deze opbrengst worden artiesten betaald voor gemiste inkomsten door het kopieeren van hun muziek. Norma pleit al langer voor een uitbreiding van deze kopieerheffing op nieuwe mediaspelers zoals memorysticks, mp3-spelers en nu apparaten met harde schijven.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie is er op tegen. Hij wil dat het kabinet een eventuele uitbreiding op Europees niveau gaat regelen. Bovendien staat de stichting die deze uitbetalingen moet regelen, Stichting Thuiskopie, onder curatele vanwege een achterstand met uitbetalingen.