3min

Tags in dit artikel

, , , ,

In een enquête gehouden onder ontwikkelaars die aan de WWDC 2008 deelnemen is gebleken dat het gemiddelde bedrag dat voor een applicatie in Apple’s App Store neergeteld moet worden ruim onder de drie dollar zal liggen. Het merendeel zou zelfs gratis zijn.

De enquête werd gehouden door Wall Street-analist Gene Munster van Pipar Jaffray onder twintig van de 5200 ontwikkelaars aanwezig op de WWDC 2008. De helft van deze twintig mensen had zich voor de WWDC ingeschreven om meer te leren over het schrijven van applicaties voor de iPhone en iPod Touch. De andere helft richt zich meer op ontwikkeling voor het Mac-platform.

In veel gevallen bezoeken ontwikkelaars de WWDC in opdracht van een bedrijf die ook de kosten voor zich neemt. Daarom is het niet verwonderlijk dat een andere uitkomst van de enquête stelt dat de helft van de iPhone-ontwikkelaars verantwoordelijk is voor zogenaamde Enterprise-applicaties.

"Wij zien dit als een positieve indicatie voor de adoptie van Enterprise-applicaties voor het iPhone-platform", aldus Munster in een verklaring. "We ontdekten dat de gemiddelde verkoopprijs van een iPhone-applicatie in de App Store vast komt te liggen op of rond de 2,29 dollar, waarvan 71 procent gratis is."

Hoewel zo’n zeventig procent van de ondervraagde ontwikkelaars aangeeft al eerder applicaties voor andere mobiele platformen te hebben ontwikkeld, blijkt uit de enquête eveneens dat de ontwikkelaars denken dat applicaties voor de iPhone niet snel naar andere platformen ‘geport’ zullen worden vanwege de unieke functies van Apple’s smartphone.

[b]App Store kan miljardenbusiness voor Apple worden[/b]

Volgens dezelfde Gene Munster van investeringsbank Pipar Jaffray is het goed mogelijk dat de aankomende App Store – voor de distributie van iPhone-applicaties – tot een miljardenbusiness voor Apple kan leiden.

Volgens Munster kan de App Store tegen het einde van 2009 uitgegroeid zijn tot een omzetaandeel van 1 tot 3 procent van de totale omzet van Apple. Dit komt neer op zo’n 1,2 miljard dollar.

Hij gaat er hierbij vanuit dat er tegen het einde van 2009 wereldwijd rond de 60 miljoen iPhone- en rond de 23 miljoen iPod Touch-gebruikers actief zijn die op een gegeven moment ook de App Store voor een periode van een jaar gaan gebruiken.

Munster baseert zich op de zeer rooskleurige percentages die Steve Jobs tijdens de openingskeynote aan de aanwezige ontwikkelaars voorlegde. Het zou hierbij onder andere gaan om 98 procent die van de browsing-mogelijkheden van de iPhone gebruikmaken. Ook 94 procent maakt gebruik van email op de smartphone van Apple.

In zijn scenario gaat Munster ervan uit dat dat er 77,7 miljoen actieve App Store-gebruikers zullen zijn die twee applicaties kopen met een totaalomzet van tien dollar – één applicatie van 10 dollar en één gratis applicatie. Hetgeen 777 miljoen aan omzet zou betekenen en hoewel de App Store niet bedoeld is om winst mee te maken, komt het winstbedrag te liggen op 163 miljoen.

De lancering van de App Store zal waarschijnlijk begin juli zijn, want dan vindt ook de lancering van de iPhone in de 22 grote landen, waaronder Nederland, plaats en komt de iPhone 2.0-firmware beschikbaar. Munster is van mening dat de iPhone en iPod Touch op weg zijn om superieure gaming- en applicatietoestellen te worden.