2min

Tags in dit artikel

, , ,

De livestreams van de voetbalwedstrijden op het EK worden goed bekeken op de site van de NOS. Inmiddels zijn de streams al meer dan drie miljoen gekeken. Afgelopen dinsdag, tijdens de laatste groepswedstrijd van Oranje werden de meeste streams opgevraagd: 400.000 keer.

Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de NOS, ziet dit als een groot succes: "Vooral voor de gewone livestreams hadden we dit niet verwacht. We zijn aangenaam verrast dat mensen toch ook voor internet kiezen wanneer de wedstrijden ook op televisie zijn te zien. De populariteit om twee wedstrijden te kijken die tegelijkertijd spelen, was wel ingeschat."

Er waren slechts wat kleine opstartproblemen aldus Stekelenburg: "We kregen een kleine miljoen hits binnen één minuut. Mensen keken op televisie naar Jack van Gelder en veel van hun logden in toen ze over onze site hoorden. Als al die mensen tegelijkertijd de Silverlight-applicatie opstarten, dan wil dat wel tot wat problemen leiden."

De NOS bevindt zich hiermee op onbekend terrein. "In Nederland zijn dit soort aantallen niet eerder gehaald. De techniek bevindt zich ook nog in bèta. Wij verbeteren onze performance continu, maar dit soort problemen is onvermijdelijk. Het is voor ons ook een leerproces," aldus Stekelenburg.

Tijdens een piek verbruikt de site zo’n 39 gigabit per seconde. Het aantal server-requests ligt dan op 1,1 miljoen aanvragen per minuut. "Het internet in Nederland en de infrastructuur is niet berekend op deze hoeveelheden gelijktijdige videokijkers."

"De KPN heeft bijvoorbeeld met 1,2 miljoen abonnees op hun netwerk een capaciteit voor 20 duizend gelijktijdige kijkers voor onze streams. De bottleneck ligt dus ook deels in het netwerk van de internetproviders", aldus Stekelenburg.

Het is voor het eerst dat de NOS een groot voetbaltoernooi uitzendt op internet. De in totaal 31 wedstrijden zijn allemaal gratis te bekijken. Wanneer er twee wedstrijden op hetzelfde tijdstip worden gespeeld, dan kan de kijker op internet beide volgen.