2min

Tags in dit artikel

, , ,

Misschien heeft een groot deel van jullie afgelopen middag het probleem van AMS-IX wel ondervonden. Het internetknooppunt in Amsterdam heeft namelijk last van een storing in het hoofdnetwerk, waardoor grote gebieden van Nederland niet of nauwelijks op internet konden komen.

Het AMS-IX staat ook wel bekend als de Amsterdam Internet Exchange. De AMS-IX is het belangrijkste internetknooppunt dat Nederland kent. Ook is de AMS-IX het grootste internetknooppunt van de hele wereld. De AMS-IX zorgt voor het verkeer dat loopt tussen Nederlandse internetproviders en het buitenland. Het grootste gedeelte van dit verkeer gaat namelijk via het netwerk van de AMS-IX.

Henk Steenman, de persoon die actief is als technisch directeur bij AMS-IX, liet weten dat er ongeveer rond vier uur vanmiddag een storing op is getreden in het netwerk van AMS-IX. Wat voor soort storing er heeft plaatsgevonden is men nog niet achter en tot nog toe is er niets over bekend. Om de storing in het normale netwerk op te kunnen vangen is het backupnetwerk van AMS-IX ingezet.

Henk Steenman: "Een storing bij AMS-IX is vervelend, maar betekent niet dat eindgebruikers in het geheel geen internetverbinding meer hebben. Nederlandse internetproviders hebben rechtstreekse verbindingen met elkaar en ook met transitleveranciers, zoals KPN. Tijdens een storing van het AMS-IX wordt het internetverkeer via die verbindingen omgeleid. Dit kan wel voor vertragingen zorgen."

Het gebeurt niet vaak dat het AMS-IX problemen heeft en een storing is dus ook redelijk zeldzaam. Afgelopen mei zat Nederland namelijk ook een korte tijd zonder internet. Toen ging het netwerk van AMS-IX namelijk plotseling over op het backupsysteem. Dit backupsysteem was op dat moment echter niet bereikbaar.

Bovenstaande afbeelding geeft informatie weer over het traffic verkeer bij AMS-IX rond de klok van 18:05 uur en is klikbaar voor een groter formaat.