2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Nadat de live-uitzendingen van het EK-voetbal op de site van de NOS een groot succes zijn gebleken heeft het bedrijf een conflict met KPN omtrent de bandbreedte die beschikbaar is voor de videostreams van de Tour de France en Olympische Spelen. Volgens KPN kosten deze streams veel bandbreedte en dus veel geld.

"Al na de Tour de France van 2007 was duidelijk dat we zo niet verder konden gaan. Daar is uitgebreid met KPN over gesproken en ze zouden met aanpassingen komen om de netwerkcapaciteit op te voeren. En wat is er een jaar later gebeurd? Niets, maar dan ook helemaal niets. We zitten nog steeds op 20.000 streams terwijl het aantal abonnees van KPN alleen maar toenam", aldus de NOS.

Roeland Stekelenburg, hoofd Nieuwe Media van de NOS, is hier niet blij mee, zeker niet omdat de EK-streams een groot succes zijn en de capaciteit van de grootste provider van Nederland nu een probleem geeft. Volgens Stekelenburg is het probleem bij kabelaanbieders kleiner omdat de tv-kabel beter is uitgerust om de videostreams te verspreiden.

KPN ontkent dat er geen extra geld is gestoken in extra capaciteit, maar dat de grenzen worden bereikt. Uitbreiding van de capaciteit is een kostbare zaak en wil daarom praten met de publieke omroep. KPN wil dat de NOS op gaat draaien voor de hogere kosten van deze vorm van IP-televisie.

Stekelenburg: "Het lijkt me logisch dat KPN daarvoor bij de ontvanger moet zijn en niet bij ons. Als KPN vindt dat de meercapaciteit voor video verrekend moet worden, dan moet ze de kosten neerleggen bij degenen die de dienst afnemen."

Volgens KPN moet de aanbieder, die verdient aan de inkomsten uit de videostreams, bijvoorbeeld uit reclame, ook voor de kosten moet opdraaien. Maar de publieke omroep ontvangt gemeenschapsgeld dus een geval apart. Volgens Stekelenburg ontstaat dezelfde discussie als in Engeland met de iPlayer van de BBC.

Internetprovider Xs4all heeft wel genoeg capaciteit voor de NOS-video’s. Toch vindt Simon Hani, technisch directeur bij Xs4all, dat er beter geoptimaliseerd moet worden naar de kracht van elk netwerk. "Met de Olympische Spelen en de Tour, beide overdag, zal het probleem optreden in de bedrijfsnetten. Daarvan kunnen de adsl-verbindingen vollopen of die zullen het niet aankunnen. Dan doe je er als bedrijf toch goed aan om gewoon een televisie neer te zetten."

Hania adviseert dan ook om voor Digitenne van KPN te kiezen. "Een USB-stick voor Digitenne kost nog hooguit een paar tientjes terwijl Nederland 1, 2 en 3 gratis te ontvangen zijn. Dat lijkt me dan toch de meest geschikte oplossing voor dergelijke massaal bekeken evenementen."