2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Eerder dan verwacht voorzag Apple op maandagavond de Leopard-gebruikers van de vierde update voor het Mac OS X-besturingssysteem. Hiermee komt Mac OS X Leopard, een kleine acht maanden na de release, aan bij versie 10.5.4.

Er vallen een aantal dingen op. Ten eerste is de update maximaal 90 megabyte, wat een behoorlijk verschil qua omvang is in vergelijking met de 10.5.2- en 10.5.3-update waarvan de laatste slechts ongeveer een maand geleden werd vrijgegeven en die voor sommigen wel een paar honderd megabyte groot was.

De update is er zoals gewoonlijk in verschillende varianten met elk hun eigen kenmerken. Ten eerste is er de normale update die het beste via Software-update binnengehaald kan worden. Daarnaast is er de Combo update die een combinatie van alle voorgaande updates plus de laatste update bevat.

Hoewel algemeen aangenomen werd dat deze vierde update voor Mac OS X Leopard ook ondersteuning voor Mobile Me – de nieuwe verzamelnaam van online diensten aangeboden door Apple – zou bevatten is daar op dit moment nog weinig van te merken. In de Systeemvoorkeuren van Mac OS X duidt het er eerder op dat de huidige .Mac-service helemaal niet opgeheven zal worden.

[b]Systeemvoorkeuren in Mac OS X Leopard: Nog altijd .Mac in plaats van Mobile Me.[/b]

Het lijkt er daarom op dat Apple of wel een soort van beveiliging heeft ingebouwd zodat de informatie over Mobile Me pas op 11 juli prijsgegeven zal worden of dat er rond die tijd nog een extra update verschijnt om de functionaliteiten te activeren. Dit zou in theorie zelfs kunnen door een seintje via Software-update als deze op updates controleert.

Ondanks dat bevat de update wel het een en ander aan bugfixes, maar is de lijst minder indrukwekkend dan bij de afgelopen twee update rondes. Zoals gewoonlijk is de update aanbevolen voor alle gebruikers van Mac OS X en biedt de update verbeteringen op het vlak van algemene systeemfuncties, stabiliteit, compatibiliteit en de beveiliging van Mac OS X.

Daarnaast worden met de update opnieuw problemen met AirPort verholpen en werden ook iCal, Safari en Exposé & Spaces van enkele verbeteringen voorzien. Tevens starten sommige programma’s merkbaar sneller op en vertonen een verbetering in de algemene werking. De complete lijst met wijzigingen en verbeteringen is hier te vinden.