2min

Tags in dit artikel

,

Xandros heeft na overleg met Linspire het bedrijf overgenomen. Larry Kettler, CEO bij Linspire, heeft de verkoop maandag aan de aandeelhouders medegedeeld. Hoeveel geld er gemoeid is, is onbekend gebleven.

Er is nog geen officieel bericht vrijgegeven over de overname. Linspire heeft op voorhand geen vergadering met de aandeelhouders gedaan. Oud-CEO Kevin Carmony is het oneens met de gang van zaken en richt zijn kritiek voornamelijk op de oprichter, en baas van het bedrijf Michael Robertson.

"De man laat een totale minachting zien t.o.v de aandeelhouders. Bijna alle bedrijven beleggen een vergadering met de aandeelhouders. Wat krijgen de aandeelhouders van Linspire: een aankondiging in een e-mail die eigenlijk totaal nutteloos is."

Carmony is nu naar Ubuntu gegaan en heeft dus niets meer met Linspire te maken, desondanks is hij erg ontzet over de gang van zaken. "Ik ga ervan uit dat de CEO deze stap gezet heeft om Linspire te redden omdat de financiële middelen op waren. Dat is echter raar, want toen ik het bedrijf verliet was Linspire erg succesvol met veel geld op de bank, volgens mij heeft de beste man dit allemaal naar zijn eigen bankrekening overgeboekt."

Carmony gaat verder: "Het kan ook zijn dat de beste man ervoor wil zorgen dat hij geen gezichtsverlies lijdt door snel een persbericht de deur uit te doen met de mededeling dat Linspire overgenomen wordt door Xandros. Een overname staat immers beter dan een faillissement."

Linspire was in 2007 erg succesvol met haar CNR-systeem, welke ervoor zorgt dat men gemakkelijk software kan vinden en installeren. Xandros is een Linux-distributie die vrij snel aan de weg timmert, zo wordt de distributie bijvoorbeeld bij Asus EEE gebruikt.

Linspire had tevens nog een lening openstaan bij Xandros. Deze lening, die een maximale waarde van een miljoen had, heeft geen rol gespeeld bij de overname. Er is nog niets officieel bekend gemaakt over de overname, alleen een Xandros medewerker heeft een paar woorden gerept hierover.