2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Iedereen die met Mac OS X werkt en sites met veel Flashcontent bezoekt die weet dat de Flashplayer allesbehalve zuinig omgaat met computerkracht en het liefst zoveel mogelijk in gebruik neemt. Goed nieuws van het Adobe-team, dit is binnenkort waarschijnlijk verleden tijd.

Volgens de ontwikkelaars van Adobe is het probleem dat het verlies aan performance veroorzaakt opgespoord en zou het in de definitieve versie van Flashplayer 10 definitief verholpen moeten zijn. De tweede bèta van Flashplayer 10 vertoont in ieder geval al zeer sterke verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger.

Uit de eerste benchmarks met GUIMark blijkt dat tweede bèta van Flashplayer 10 onder Mac OS X tot wel drie keer sneller is dan Flashplayer 9. Qua cijfers betekent dit een fps van ongeveer 8,5 bij Flashplayer 9. Voor Flashplayer 10 is het aantal fps gestegen tot tussen de 26 en 28, waarvan de eerste score in Safari en de tweede in Firefox.

Voor de HTML-test weet Uro nog betere scores te klokken. Best scorende browser is WebKit -de officiële engine van Safari, maar dan zonder de naam Safari. Deze scoort maar liefst ongeveer 42 fps. WebKit wordt gevolgd door de officiële Safari 3.1.1 met ongeveer 21 fps. Firefox 3 RC3 – de benchmark is van voor de definitieve release van Firefox 3 – scoort ongeveer 14 fps.

"Deze versie van de speler draait de benchmark significant beter onder Mac OS X dan elke voorgaande versie van Flashplayer", zo reageert Adobe-ingenieur Tinic Uro. "We hebben een knelpunt in de Flashplayer voor OS X ontdekt. Evenals in de andere plug-ins is de oorzaak te vinden in het renderen van tekst. Deze benchmark spendeert meer dan vijftig procent in één enkele OS X-functie: ATSUGetUnjustifiedBounds."

Hoewel dit veelbelovend is, staat het volgens Uro wel vast dat alle problemen omtrent Mac OS X nog niet verholpen zijn en dat er voor de definitieve release van Flashplayer 10 nog zeker het een en ander moet gebeuren. Uro vermoedt namelijk nog een ander knelpunt in de plug-in API van Mac OS X.

De tweede bèta is voor de geïnteresseerde hier te downloaden. Houd er echter rekening mee dat het geen definitieve versie betreft en er dus – volgens de Adobe-ingenieur zeer waarschijnlijk – problemen kunnen optreden. Het lezen van de release notes is in ieder geval aanbevolen.