1 min

Tags in dit artikel

,

Volgens telecomwaakhond Opta is er nog steeds te weinig concurrentie op de zakelijke markt voor vaste telefonie. Ook zou het nog kunnen verbeteren op de markt voor breedbandinternet en kabeltelevisie.

De kabelmaatschappijen op de omroepmarkt hebben nog steeds te weinig concurrentie en daardoor een te hoog marktaandeel. Daarom is de waakhond van plan om deze aanbieders en KPN een aantal extra verplichtingen op te leggen. Zo moeten consumenten straks zelf kunnen kiezen bij welke aanbieder zij een analoog tv-signaal afnemen.

Opta hoopt dat deze besluiten nog dit jaar van kracht kunnen worden. Op dit moment kunnen alle partijen nog reageren op het ontwerpvoorstel. Ook moet de Europese Commissie nog toestemming verlenen. Om meer concurrentie te krijgen op de zakelijke markt, zal de huidige verplichting om een telefoonabonnement door te verkopen aan KPN worden uitgebreid.

Ook op de consumentenmarkt worden enkele verplichtingen geschrapt. Zo zit het bedrijf niet langer vast aan minimum- en maximumtarieven. Ook op het glasvezelnetwerk wil Opta dat KPN meer toegang moet bieden aan concurrenten, maar ook kabelaars worden verplicht aansluitingen door te verkopen, waardoor nieuwe aanbieders op hun netwerk kunnen komen.