2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Voorheen was het vaak zo dat ATI qua performance niet boven NVIDIA uitkwam, maar door de kaarten voor een gunstige prijs aan te bieden trok zich dat weer recht. Nu heeft ATI met zijn 48xx-serie kaarten in huis die goed presteren en een gunstige prijs hebben. Voor NVIDIA betekent dat dus dat ze zo goed als noodzakelijk zijn om een prijsverlaging door te voeren.

Door de goede performance en prijs van de Radeon HD 4870 heeft NVIDIA namelijk de prijzen moeten verlagen van de high-end GeForce GTX 260- en GeForce GTX 280-kaarten om te kunnen blijven concurreren met ATI. De GeForce GTX 260 had bij de lancering nog een adviesprijs van 399 dollar en deze is al teruggebracht naar 299 dollar. De GeForce GTX 280 is nog verder in prijs geslonken, want eerdergenoemde kaart had eerst nog een adviesprijs van 649 dollar en deze is nu veranderd naar 499 dollar. Door de ingevoerde prijsveranderingen van NVIDIA komt de prijs van de GeForce GTX 260 aardig in de buurt van de prijs van de Radeon HD 4870. Door deze prijsveranderingen voor beide kaarten wordt het voor de consument al wat moeilijker om te bepalen welke kaart gekocht gaat worden en dat is precies wat NVIDIA wil. Of NVIDIA ook wat in petto heeft tegenover de high-end Radeon HD 4870 X2 moet afgewacht worden.

De nieuwe prijs van de GeForce GTX 280, 499 dollar, zal ongeveer gelijk zijn aan de prijs van de Radeon HD 4870 X2. Echter laten websites die al in het bezit zijn van een Radeon HD 4870 X2 om te testen zien, dat de Radeon HD 4870 X2 de GeForce GTX 280 meestal te snel af is. Deze benchmarks moeten echter nog met een korreltje zout genomen worden, totdat de kaart echt beschikbaar is voor de "normale" consument.