2min

Tags in dit artikel

, , ,

Symantec heeft op maandag nieuwe bètaversies van zijn Norton Internet Security en Norton AntiVirus 2009 gepubliceerd. De grootste verandering is dat het product nog minder resources vereist.

Tom Powledge, vicepresident van consumer product management, noemt als voorbeeld dat de 2006-edities van Norton zo’n 300 MB aan hardeschijfruimte opaten, bij de 2009-versie is dat nog slechts 100 MB, wat overigens nog wel steeds bovengemiddeld is. Deze vermindering is onder meer bereikt doordat deze versie van Norton niet meer meerdere kopieën van de virusdatabase maakt.

De virusbescherming is lichter gemaakt door tijdens een aangevraagde scan alleen nog maar gewijzigde bestanden te scannen. Norton zal de reeds gecontroleerde bestanden markeren als gescand en alleen als ze gewijzigd worden zal er een nieuwe controle worden uitgevoerd, een technologie die ook door andere antivirusbedrijven wordt gebruikt.

Ook een opmerkelijk feit is dat Norton Internet Security 2009 binnen de minuut geïnstalleerd en opgezet is. Tevens is na de installatie geen herstart meer nodig. Dit komt omdat het add-onpack van Norton niet direct mee wordt geïnstalleerd. Als dat wel gebeurt, is namelijk wel een herstart vereist.

Om bij te kunnen blijven met de altijd veranderende malware, wordt de nieuwe Norton-versie iedere vijftien minuten bijgewerkt met nieuwe definities en daar wordt iedere vijf minuten op gecontroleerd. In 2005 was dat nog een wekelijkse controle. Als laatste is het bevestigd dat Norton 2009 ook een gedeelte van het product Norton AntiBot bevat, is LiveUpdate voor het eerst in 15 jaar compleet herschreven zodat het efficiënter werkt en is SONAR, de heuristische detectie, verbeterd.

De publieke bèta’s zijn vanaf deze website te downloaden en zijn alleen nog in de Engelse taal beschikbaar. Op het Norton User Beta Forum kan commentaar worden achtergelaten.