2min

Zes van de grootste internetproviders in Engeland gaan samenwerken met de overheid en de muziekindustrie om piraterij tegen te gaan. Deze beslissing is donderdag genomen.

BT, Virgin, Orange, Tiscali, BSkyB en Carphone Warehouse hebben besloten mee te doen aan het project, inclusief steun van de overheid. Wanneer iemand illegale dingen download wordt er een brief verzonden naar hem. De verwachting is dat enkele honderden tot duizenden brieven worden verzonden.

Geoff Taylor, hoofd van BPI, die de muziekindustrie vertegenwoordigt, zegt: "Alle grote internetproviders accepteren eindelijk hun verantwoordelijkheid als het gaat om piraterij."

De providers gaan niet alleen piraterij weren, maar ook een alternatief aanbieden. Zo worden er door de grote providers betaalde muziekdiensten ontwikkeld, zodat de consument een alternatief heeft. "Er lopen op dit moment gesprekken tussen de muziekindustrie en de internetproviders," aldus Taylor.

De zes internetproviders hebben een ‘Memorandum of Understanding’ getekend, samen met de BPI en de The Motion Picture Association. Dit verdrag dekt zowel het uploaden als downloaden van illegale bestanden. "De nadruk ligt op het illegaal delen; er is geen geaccepteerde grens, musici moeten net zoveel betaald krijgen als ieder ander mens," aldus Taylor.

De Engelse overheid heeft ook een test in werking gesteld, er is een werkgroep opgesteld onder toeziend oog van Ofcom. De werkgroep moet gaan kijken of de maatregelen effectief zijn.

Diverse kranten hebben recent gemeld dat er sprake kon zijn van een heffing, in Engeland. Volgens Taylor zijn deze geruchten echter onjuist: "Een heffing is geen punt van discussie, het wordt dus niet besproken. Tevens is er geen agendapunt over de heffing. Er moet gewoon een goed mechanisme komen tegen piraterij en het maakt me niet uit wat dat is."

Virgin en BT zijn al begonnen met het verzenden van de brieven. De afgelopen week zijn er wat brieven de deur uitgedaan naar klanten die aangewezen zijn door BPI.

De BPI zou graag zien dat consumenten die drie keer de fout in zijn gegaan afgesneden worden van het internet. De providers zien dit echter niet zitten, volgens hun is het niet de taak van de internetprovider om straffen uit te delen.

Feargal Sharkey, hoofd van British Music Rights, ziet het plan als een eerste stap: "Het is een eerste stap, een grote eerste stap, naar iets dat een langdurig project wordt."