Stay tuned, abonneer!

Apple’s App Store – voor de distributie van betaalde en gratis programma’s voor het OS X iPhone-platform – is minder dan een maand na de lancering al gekraakt. Men slaagde erin om de bestaande FairPlay DRM-beveiliging te omzeilen voor het populaire Super Monkey Ball. Hiermee is het simpel om de beveiliging ook van andere applicaties te omzeilen.

Applicaties uit de App Store bevatten de zogenaamde FairPlay DRM-beveiliging en juist die beveiliging heeft men weten te omzeilen. Op dit moment is er nog geen tool die hiervan gebruik maakt zodat ook gejailbreakte iPhones van de App Store-applicaties kunnen genieten, maar dat is vermoedelijk slechts een kwestie van tijd.

Dit feit kent echter zowel voor- als nadelen. Een voordeel is natuurlijk het gratis verkrijgen van programma’s waarvoor in eerste instantie betaald moet worden. Opmerkelijk is het overigens wel, want de prijzen van applicaties in de App Store zijn gemiddeld genomen alles behalve hoog en dus voor het merendeel van de mensen uiterst betaalbaar

Een spelletje als het razend populaire Super Monkey Ball van SEGA bijvoorbeeld is al voor 7,99 euro te verkrijgen. Veel andere spelletjes zijn zelfs nog een fractie of enkele euro’s goedkoper en daarnaast bevat de App Store ook een uitgebreid assortiment aan gratis applicaties.

Met het kraken van de App Store is echter het vertrouwen en de toekomst bij ontwikkelaars voor het nieuwe platform wel afgenomen. Ontwikkelaars zouden zelfs kunnen besluiten om de prijs van applicaties te verhogen omdat anders teveel inkomsten misgelopen worden. Mogelijk voegt Apple dan zelfs serials en activeringscodes toe, iets dat het bedrijf uit Cupertino in het verleden maar heel mondjesmaat heeft toegepast.

Ander gevolg kan zijn dat ontwikkelaars besluiten hun applicatie uit de App Store te (laten) verwijderen en vervolgens besluiten om ook in de toekomst geen applicaties voor het OS X iPhone-platform te gaan ontwikkelen. Voor het zover is zijn we weliswaar een tijdje verder, maar als er geen oplossing komt is ’t principe van applicaties tegen een betaalbare prijs op een eenvoudige manier te verkrijgen wel om zeep geholpen.