1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een Chinese krant heeft bekend gemaakt dat een deel van het vuurwerk van de openingsceremonie van de Olymische Spelen dat de kijker thuis zag, nep was. Verwarrend genoeg werd het vuurwerk effectief afgestoken boven de Chinese hoofdstad, maar een deel van wat we thuis zagen was digitaal nagemaakt.

Het bedrog werd ontdekt door de Chinese krant The Beijing Times, dat bekend maakte dat een 55-seconden-durende scène, waarin onder andere 28 voetstappen boven Peking verschenen, geen oorspronkelijke beelden zijn, maar digitale animatie. Het vuurwerk werd zoals gezegd wél afgestoken boven Peking, maar de organisators vreesden dat het onmogelijk was om dat veilig en accuraat te filmen, waardoor voor CGI gekozen werd.

Het Beijing Olympic Committee (BOCOG) ontkent ook niet dat een deel van het vuurwerk digitaal werd nagemaakt. "Het zou dom geweest zijn om dat live proberen te filmen," aldus het BOCOG, "we konden het leven van de helikopterpiloot niet in gevaar brengen door hem het vuurwerk te laten achtervolgen."

Om alles nog echter te laten lijken koost het team achter de beelden er zelfs voor om de kleine schokjes van de camera na te bootsen in de beelden. Ook werd het meteorologisch instituut van de stad geconsulteerd zodat een perfecte imitatie van de smog mogelijk was.