2min

Tags in dit artikel

,

De website iPhoneHelpDesk.nl, eigendom van Rob van Z., wordt momenteel onderzocht door de Stichting Criminaliteitsbestrijding uit Zaandam. Zijn website was eerder al in het nieuws, omdat de gevraagde iPhones niet geleverd werden.

Het vermoeden bestaat dat de eigenaar van de website er vandoor is gegaan met ongeveer 700.000 euro. De website bood namelijk simlock-vrije iPhone’s aan voor 540 euro en 620 euro. De belangstelling was vrij groot, zo groot zelfs dat de communicatie met het bedrijf steeds moeizamer werd. Klanten moesten het geld storten op de rekeningen van MR Z B.V. en MR ED BV. Beide bedrijven lijken met de noorderzon te zijn vertrokken van hun inschrijvingsadres. "Daar is alles weggehaald, inclusief de koelkast", aldus Stef Hendriks van de Stichting Criminaliteitsbestrijding, hij vreest dat alles gepland is.

Het totale bedrag is, naar verwachting, gestort naar verschillende rekeningen. Rob van Z. heeft dit gedaan in delen van 25.000 euro. Vervolgens is het geld van deze bankrekeningen opgenomen. Volgens oud-medewerkers is het nog niet zeker of het oplichting betreft. Van Z. zou wel degelijk de iPhone’s besteld hebben, zijn levering is alleen nooit binnengekomen. Enkele klanten hebben een oude iPhone met AT&T-kaart ontvangen.

Hendriks: "Zijn medewerkers hebben Van Z. gewaarschuwd dat hij dat niet kon maken, maar die hield vol dat hij uiteindelijk wel aan simlockvrije toestellen kon komen. Aangezien hij de enige was die zich specifiek bezighield met de iPhones, was daar verder geen zicht op."

Verschillende klanten hebben inmiddels contact opgenomen met de politie, andere hebben het heft in eigen hand genomen. Sommigen hebben willekeurig mensen met dezelfde achternaam in of in de buurt van Amsterdam bedreigd. "Uiteraard is dergelijk gedrag niet acceptabel en kan het een onderzoek vaak ernstig hinderen", aldus Hendriks. Hij hoopt zo snel mogelijk een onderzoeksteam aan het werk te kunnen zetten.