2min

Tags in dit artikel

, , ,

Ondanks de aanklacht die Apple tegen de Mac-kloonbouwer heeft ingediend, blijft het bedrijf uit Florida de zogenaamde Mac-klonen leveren. Het bedrijf lijkt geen enkele intentie te hebben hun handel te stoppen

"Recentelijk heeft onze verkoopafdeling enkele vragen gekregen of onze systeem nog steeds verkrijgbaar zijn", aldus de Mac-kloonbouwer in een verklaring op zijn website. "Psystar verkoopt nog steeds Open Computers en we hebben gratis herstel-hulpprogramma’s geïntroduceerd om de ervaringen van onze klanten nog verder te verbeteren", aldus Psystar.

Volgens Psystar zijn de computers die het bedrijf levert vele malen goedkoper dan een systeem met het Apple-logo. Psystar levert zijn Open Computers met het Mac OS X-Leopard-besturingssysteem en juist daar wringt voor Apple de schoen.

Apple heeft in de eindgebruiker licentieovereenkomst van het besturingssysteem expliciet opgenomen dat de software enkel en alleen op een origineel Apple-systeem gedraaid mag worden. Psystar gaat tegen deze clausule in en dat is Apple een doorn in het oog.

Daarom diende het miljardenbedrijf uit Cupertino vorige maand een aanklacht tegen Psystar in waarin het Psystar beschuldigd van het stelen van intellectueel eigendom en copyrightschending door het besturingssysteem zo te modificeren dat het op een niet-Apple machine functioneert. Daarnaast eiste Apple in de aanklacht dat Psystar alle voorgaande leveringen van Open Computers met daarop Mac OS X Leopard geïnstalleerd terug zou halen. Psystar lijkt daar echter geen gehoor aan te willen geven en heeft noch een terugroepactie gedaan, noch de verkoop van zijn systeem gestaakt.

Psystar heeft zelf ook een advocatenkantoor in de arm genomen om de verdediging te gaan regelen. Markant detail is dat dit zelfde advocatenkantoor al eerder een rechtszaak van Apple gewonnen heeft, een goed perspectief voor Psystar dus.

Het is op dit moment niet duidelijk of en wanneer er een eventuele rechtszaak komt en of Apple en Psystar wellicht bereid zijn om een schikking te treffen. Dat laatste lijkt wellicht plausibel, maar het lijkt tevens onwaarschijnlijk dat Apple het schenden van het eigen intellectueel eigendom en copyright laat afkopen met een flinke som geld.