2min

Tags in dit artikel

, , ,

De iTunes Store in China, die pas sinds juli dit jaar open is met het oog op de Olympische Spelen, is geblokkeerd. De boosdoener is de verkoop van het album Songs for Tibet.

"Dit is de eerste van vele winkels die we zullen openen in China," aldus Ron Johnson, Apples senior vice president van detailhandel, tijdens de opening van de store in juli dit jaar, niet wetende dat de iTunes Store niet erg lang open zou blijven.

Het album genaamd Songs for Tibet, dat gratis op vijf augustus uitgebracht werd voor Olympische atleten, is gedownload door meerdere deelnemers van de Spelen, tot groot ongenoegen van China. Het album bevat 20 nummers en is uitgegeven door de groep The Art of Peace Foundation. De opbrengsten van het album, dat overigens deze week ook in cd-versie is uitgebracht, wordt door de groep gebruikt om de Dalai Lama te helpen met vredesprojecten.

Sinds maandag ondervonden veel Chinese gebruikers van de iTunes Store technische problemen toen zij de winkel probeerden te bezoeken. Al snel stroomden de fora van Apple vol met klachten. Dat was op dezelfde dag dat de groep aan had gegeven dat 40 Olympische atleten het album gedownload hadden.

Hoewel sommige iTunes Store-gebruikers suggereren dat het probleem bij Apple ligt, zeggen andere gebruikers en bloggers dat het probleem komt omdat China de winkel gecensureerd heeft. Ook Apple zelf bevestigt dat er niets mis is met de muziekwinkel, maar dat deze in sommige delen van China geblokkeerd is. Ook toeristen die zich willen aanmelden op de buitenlandse iTunes Store, kunnen geen verbinding maken, terwijl het betreffende album enkel beschikbaar is in Australië.

Volgens het semi-officiële nieuwsportaal china.org.cn zijn Chinese internetgebruikers boos over het album en willen ze dat de artiesten die meededen aan het album, onder meer Sting, Alanis Morissette, Moby en Suzanne Vega, toegang tot China ontzegd wordt. Ook roepen zij op tot een boycot van Apple-producten in China. Apple onderhandelt op het moment overigens met Chinese telecomproviders over een Chinese lancering van de iPhone.