1 min

Tags in dit artikel

,

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat burgers voortaan naast de gebruikelijke sirenes ook sms-berichten ontvangen die voor gevaar waarschuwen. Het systeem zal al in 2009 ingevoerd worden.

Het ‘Cell Broadcast’-systeem bestaat al langer maar was nog niet geschikt voor burgeralarmering en crisisinformatie. Nu gaat het mogelijk worden om in een bepaald gebied of nationaal berichten te verspreiden, hiervoor is geen telefoonnummer nodig.

Ook worden de berichten voorzien van een alarmtoon die de ontvanger waarschuwt als er iets speciaals binnenkomt op de mobiele telefoon. Ter Horst gaat binnenkort beginnen met een Europese aanbesteding van dit project en wil onderhandelen met aanbieders die de berichten gaan verspreiden. In Nederland zijn dit T-Mobile, Vodafone en KPN.

In eerste instantie gaat dit systeem gebruikt worden als aanvulling op het reeds bestaande systeem van sirenes. Zo wordt namelijk al langer getwijfeld aan de effectiviteit van de sirenes. In 2003 bleek tijdens een gevaarlijke gasontsnapping in Vlaardingen dat ze weinig effect hebben.

De verantwoordelijke autoriteiten waren namelijk vergeten om Radio Rijnmond in te schakelen en veel burgers wisten urenlang niet wat er aan de hand was. Daardoor is de omgeving Vlaardingen die als eerste gaat experimenteren met de sms-alarmering.