2min

Tags in dit artikel

,

NVIDIA, bekend van haar GPU’s, heeft eergisteren een nieuwe budgetkaart aan haar 9-serie toegevoegd. Deze kaart, de 9400GT, moet met een prijs van onder de 59 dollar zorgen dat systeembouwers met een beperkt budget tevreden worden gesteld.

De prestaties van deze videokaart moeten iets beter zijn dan de 8500GT van NVIDIA. De videokaart biedt ondersteuning aan DirectX 10 en PCI-e 2.0. De 9400GT beschikt over zestien processorkernen, die een kloksnelheid van 1400 MHz hebben meegekregen, en heeft standaard de beschikking over 512MB DDR2 geheugen.

De standaard kloksnelheden voor de core en het geheugen zijn respectievelijk 550 MHz en 400 MHz (800 MHz effectief). Dit geheugen is toegankelijk dankzij een 128-bit geheugen interface. Deze instellingen bij elkaar zorgen ervoor dat de 9400GT een texture fill-rate heeft van 4,4 miljard pixels per seconde en dat de geheugenbandbreedte op 12,8 GB per seconde ligt. Partners van NVIDIA kunnen hier van afwijken. Zo kunnen ze hogere of lagere kloksnelheden instellen en/of een uitvoering publiceren met meer geheugen aan boord (bijvoorbeeld 1GB). De kaart kan volgens NVIDIA een hitte verdragen van 105 graden en heeft een maximum vermogen van 50 Watt. De kaart heeft verder een DVI, D-sub en TV-out uitgang, maar er zijn ook uitvoeringen gesignaleerd met een HDMI-uitgang.

Ook kunnen de partners ervoor kiezen om een andere koeler op de kaart te zetten, bijvoorbeeld dat deze passief gekoeld wordt. De hoogte van 11,1 centimeter en de lengte van 16,8 centimeter blijven veranderen hierdoor niet, maar de breedte van de kaart wel. Hierdoor bestaat de kans dat de standaard enkelslots-uitvoering een dubbelslots wordt en niet in je systeem past. MSI, Asus, Point of View en Leadtek hebben bijvoorbeeld voor deze weg gekozen en komen allen met passief gekoelde uitvoeringen.

Aangezien er ook uitvoeringen tussen zitten met lagere kloksnelheden is het verstandig om eerst op de website van de partner te kijken welke kloksnelheden desbetreffende kaart heeft, voordat je hem koopt. Albatron en Leadtek zijn hier een voorbeeld van, die respectievelijk 667 MHz en 500 MHz op het geheugen hebben ingesteld. Dit kan ervoor zorgen dat de prestaties een stuk lager uitvallen ten opzichte van standaarduitvoeringen.