3min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft heeft woensdag de langverwachte tweede beta van Internet Explorer 8 vrijgegeven. De browser kent een hoop nieuwe functies, maar is vanwege het bèta-predikaat nog niet in het Nederlands te verkrijgen.

Microsoft gaf de eerste bèta van de browser vrij op 5 maart dit jaar. Hierin waren al een aantal nieuwe functies te zien waaronder de functie ‘webslices’. Websites kunnen deze optie aanbieden aan gebruikers, die vervolgens een gedeelte van een website bij kunnen houden. Dit kan vergeleken worden met een RSS-feed.

In de tweede bèta krijgt de gebruiker de mogelijkheid om tijdens de installatie meer in te stellen dan voorheen mogelijk was. Bij het opstarten van de browser volgt direct de vraag of de standaardinstellingen gebruikt dienen te worden of dat de gebruiker zelf het een en ander in wil stellen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld de zoekprovider en het SmartScreen-filter, dat onder andere als phishing-filter dient, ingesteld worden.

Ook kunnen zogenaamde ‘accelerator providers’ ingesteld worden. Na het instellen volgt de introductiepagina van de browser met de welkomsttekst. Deze accelerator providers nemen onder andere plaats in het rechtermuisknop-menu en bieden opties als het snel vertalen van een website of het zoeken binnen Google Maps.

Daarnaast heeft Microsoft in de tweede bèta de vormgeving van de tabs onder handen genomen. De tabs bevatten bijvoorbeeld nu een relatiefunctie. Op het moment dat een link van een zelfde website geopend wordt in een nieuwe tab, zullen beide tabs dezelfde kleur krijgen. Verder is de adresbalk vernieuwd met onder meer een uitschuifoptie en de functie auto-aanvullen van de adresbalk zoekt nu, net als in Firefox 3, in de geschiedenis.

[b]Het hoofdscherm van Internet Explorer 8 bèta 2. (klik voor grotere versie)[/b]

Direct naast de favorietenknop bevindt zich nu een nieuwe knop genaamd ‘One Click Favorites’ om snel favorieten toe te voegen aan de ‘koppelingen’-werkbalk. Ook nieuw in de tweede bèta is de ‘InPrivate Browsing’-optie die is in te schakelen via het menu "Safety". Met de optie ingeschakeld worden cookies, tijdelijke internetbestanden, geschiedenis en andere data niet opgeslagen door de browser, ook bepaalde content kan geblokkeerd worden om de privacy te beschermen. Gekscherend wordt dit op het internet al de ‘porno-knop’ van Internet Explorer 8 genoemd.

Microsoft heeft ook de bronweergave van een website vernieuwd. Werd hiervoor in Internet Explorer 7 nog kladblok gebruikt, in de tweede bèta van Internet Explorer 8 introduceert Microsoft een nieuwe weergave met onder meer regelnummers. Ook is de compatibiliteitsknop voor versie 7 verdwenen, waarmee websites in Internet Explorer 8 gerenderd konden worden als in IE7. In het menu Tools bevindt zich nu een optie ‘Compatibility View’ dat exact hetzelfde doet als de knop. Direct naast de adresbalk staat ook een knop waarmee dit snel in en uit te schakelen is.

Ook nieuw is het zogenaamde Automatic Crash Recovery (ACR), waarmee tabbladen en websites worden bewaard en na een crash, evenals in Firefox en Opera, weer te herstellen zijn. Naast ACR kent de tweede bèta ook ondersteuning voor sessies die ook eenvoudig terug te halen zijn. Het zoekveld kent tot slot ook een nieuwe functie die al tijdens het typen ‘op zoek’ gaat, zodoende hoeft er niet meer op de zoek-knop geklikt te worden.

De bèta is op dit moment eerst beschikbaar in het Engels, Japans, Duits en Chinees, later volgen de overige talen. Er zijn afzonderlijke versies voor Windows XP en Vista die onder andere in onze download-sectie te vinden zijn.