1 min

Tags in dit artikel

, ,

AMD is van plan om haar eerste 45nm-processor te lanceren op 8 januari 2009, de eerste dag van de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De processor draagt voorlopig de codenaam Deneb, maar zal gelanceerd worden onder de Phenom X4-vlag.

De processors zullen niet meteen een hogere kloksnelheid hebben, maar volgens AMD zullen de processors wel een stuk sneller zijn en dit dankzij een grotere cache en andere verbeteringen aan de architectuur van de processor.

De eerste twee 45nm-processors zullen kloksnelheden hebben van 2.80GHz en 3.00GHz, aldus bronnen binnen AMD. Deze nieuwe Phenom X4’s zullen zowel DDR2 als DDR3 ondersteunen, maar aangezien de eerste processors het zullen moeten doen op AM2+-socket zullen de moeten samenwerken met dual-channel DDR2 PC2-8500-geheugenreepjes.

Opvallend is dat AMD met haar 45nm-processors het energieverbruik niet heeft kunnen doen dalen. De processors hebben nog steeds een TDP van 125W, dat is evenveel als de huidige Phenom X4-processors. Daar staat tegenover dat de processors natuurlijk wel een betere performance-per-watt-ratio zullen hebben.