3min

Tags in dit artikel

, , ,

Duizendpoot Google komt wederom met iets nieuws. Maandag maakte het bedrijf bekend dat het de browsermarkt wil gaan veroveren met een eigen browser die gebaseerd is op de WebKit-engine, waar onder andere Apple’s eigen Safari op draait.

De browser die Google Chrome gaat heten, moet de concurrentie aangaan met gevestigde browsers als Internet Explorer, Firefox en Safari op het Mac-platform. Hoe dan ook zal de eerste bèta, die later vandaag beschikbaar komt, alleen voor Windows zijn.

Google noemt Google Chrome een ‘frisse kijk’ op de browser. ’s Werelds bekendste bedrijf is dan ook van mening dat de browser een toegevoegde waarde zal hebben en tegelijkertijd innovatie voor het ‘web’ kan bevorderen. Volgens Google doen we tegenwoordig zoveel met de browser dat het eigenlijk een platform is geworden waarin we al onze online bezigheden uitvoeren.

"We realiseerden ons dat het internet een evolutie heeft doorgemaakt van simpele tekst naar rijke interactieve applicaties." Hierom wil Google het aspect browser vanuit een geheel nieuw perspectief gaan bekijken. "We hebben niet alleen een browser nodig, maar ook een modern platform voor webpagina’s en applicaties." Dit werd dan ook het hoofddoel van de browser.

Hiervoor was er volgens Google allereerst een hoofdscherm nodig dat gestroomlijnd en simpel van opzet is. Volgens Google draait het niet om de browser, dit is slechts een hulpmiddel om webpagina’s, webapplicaties etc. correct weer te kunnen geven. Google vergelijkt Chrome met de klassieke homepage van Google, overzichtelijk en snel.

Met name de plaatsing van de tabbladen is anders dan we van andere browser gewend zijn. Over het algemeen vind je deze onder de adresbalk. Google doet het echter anders, de tab-balk is boven de adresbalk gepositioneerd wat het gevoel van tabbladen nog sterker naar voren laat komen.

Google Chrome bevat daarnaast ook standaardfuncties als auto-aanvullen in de adresbalk en een heuse privacy-modus. Daarnaast heeft Google het idee ‘Speed Dial’ van Opera geleend en introduceert een eigen initiatief waarbij de negen meest bezochte website op een overzichtelijke manier worden weergegeven.

Het gaat Google echter niet alleen om het uiterlijk, ook onder de motorkap bevindt zich veel nieuws. Zo is de render-engine gebaseerd op WebKit, dat onder andere in de Safari-browser op Windows, Mac OS X en de iPhone gebruikt wordt. Daarnaast bevat Chrome een nieuwe JavaScript-engine met de naam V8 voor een nog betere performance om een nieuwe generatie webapplicaties aan te kunnen sturen die in browsers vandaag de dag nog onmogelijk zijn. De browser onderscheidt zich van andere browsers doordat het verschillende processen onder de motorkap scheidt. Hierdoor wordt de browser betrouwbaarder en sneller.

Ook nieuw is de sandbox-constructie voor tabbladen. Hiermee is men in staat om het crashen van een tabblad door een ander tabblad te voorkomen. Ook is er een verbeterde bescherming tegen onveilige websites. Er werden verschillende open source-onderdelen van WebKit en Firefox geleend om zo tot het beste van twee werelden te komen. De browser zal dan ook volledig open source zijn.

Google Chrome zal later vandaag als publieke bèta in circa honderd landen beschikbaar komen. Deze bèta is volgens Google nog lang niet af en dient met name om de discussie op gang te brengen en feedback over de browser te kunnen ontvangen. Voorlopig zal er alleen een Windows-versie zijn. Versies voor Mac OS X en Linux zijn in de maak en volgen later.

Er werd al lange tijd gespeculeerd dat Google wel eens met een eigen browser zou kunnen gaan komen. Eerder introduceerde Google ook nog een eigen besturingssysteem voor mobiele apparaten, dat onder de naam Android schuilgaat. De browsermarkt heeft er wederom een speler bij. Of Google de beloftes waar kan maken zullen we in de loop der tijd gaan zien.

Google heeft ook een 38 pagina’s tellende strip online gezet, waarin stap voor stap alle kenmerken, technieken en functies van de browser uiteengezet worden. Dit is slechts een gedeelte, want er zal volgens Google nog een hoop toegevoegd en verbeterd worden, maar het eerste concept is aanwezig.