1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het Department of Homeland Security (DHS), dat verantwoordelijk is voor de staatsveiligheid in de Verenigde Staten, mag volgens het Amerikaanse federale hof Wikipedia niet als bron voor bewijsvoering gebruiken.

Op grond van informatie die DHS op de online encyclopedie gevonden had, wees het de Ethiopische Lamilem Badasa af. Na het consulteren van Wikipedia of haar reisdocument, laissez-passer genaamd, adequaat genoeg was om haar identiteit te bewijzen, oordeelde DHS dat dat niet het geval was.

Door de Wikipedia-pagina als bewijs te gebruiken slaagde de overheid erin de immigratierechter te overtuigen dat het reisdocument van Basada niet voldoende was om haar identiteit te bewijzen.
Hoewel de immigratieraad aangaf dat het het gebruik van dergelijke bronnen als Wikipedia liever niet heeft, achtte men toch voldoende bewezen dat het reisdocument niet voldoende is.

Badasa ging daarop in hoger beroep. Het federale hof achtte onvoldoende bewezen dat het reisdocument van de Ethiopische niet voldoende zou zijn om de identiteit te bewijzen. Volgens het hof kan iedereen Wikipedia aanpassen en er is geen enkele garantie dat de informatie op het moment dat de overheidsbeambten de website consulteerden ook correct was.

De rechter stuurt de zaak terug naar de immigratierechter en verwacht uitleg waarom de Wikipedia-pagina als bewijs is geaccepteerd. Hij zei dat Wikipedia onvoldoende betrouwbaar is om als bewijs aangevoerd te kunnen worden.