1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat de Engelse staat miljoenen kwijt gaat raken vanwege het verliezen van een harde schijf met persoonsgegevens van duizenden werknemers van de Engelse justitie, velen waarvan gevangenispersoneel en reclasseringsambtenaren.

Jack Straw, de secretaris van justitie, beval onmiddellijk om een onderzoek in te stellen naar de gevolgen van het dataverlies en de risico’s nadat bij hem bekend werd dat de harde schijf al sinds juli gerapporteerd werd als vermist. Ook wou hij direct weten waarom hij niet eerder op de hoogte gesteld was. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de IT-infrastructuur binnen de justitie meldde de vermiste harde schijf pas een jaar nadat de schijf voor het laatst werd gezien.

De meeste gegevens op de harde schijf zijn financiële gegevens, zoals rekeningen, maar een klein deel bevat ook persoonlijke informatie. Geschat wordt dat de schijf persoonsgegevens bevat van ongeveer 5000 werknemers van justitie, waaronder naam, geboortedatum, sofinummer en werknemersnummer.

Het verlies kan de Engelse belastingbetalers miljoenen kosten omdat betrokken personeel mogelijk van werkplek en woonplaats moet veranderen om hun veiligheid te garanderen. De Engelse justitie is van mening dat de personen die dit lek in de doofpot probeerden te stoppen en de verantwoordelijken aangepakt moeten worden.