2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

In de nieuwe Firefox-versie in de laatste ontwikkelversie van de Ubuntu Linux-distributie moet de gebruiker instemmen met een Firefox End User License Agreement (EULA) voordat de browser gebruikt kan worden. De EULA is ingebouwd onder dwang van Mozilla.

De Firefox-EULA wijst de gebruiker in hoofdletters op allerlei zaken waaronder installatie en closed source gedeelten, welke voor Ubuntu-gebruikers niet eens van belang zijn. Zonder in te stemmen met de EULA kan de gebruiker Firefox niet opstarten.

Volgens Mark Shuttleworth, de man achter Ubuntu, heeft Mozilla Corporation gevraagd om de EULA toe te voegen als Ubuntu de browser nog altijd Firefox wilt noemen. De naam Firefox is een trademark van Mozilla en Ubuntu moet deze respecteren.

"Ik denk dat het volkomen begrijpbaar is dat Mozilla eisen en richtlijnen heeft voor het gebruik van hun trademark, wij hebben deze ook voor Ubuntu net als veel andere vrije software projecten. Ik zou het zelfs een beste werkwijze vinden om een goed merk te hebben voor een vrij software pakket, wat betekent dat er goede trademark richtlijnen zijn. Daarmee gezegd vind ik een EULA geen beste werkwijze. Het is vervelend dat Mozilla vindt dat dit absoluut noodzakelijk is, maar dat doen ze wel", aldus Mark Shuttleworth.

Shuttleworth noemt ook dat de volgende versie van Ubuntu een nieuw pakket zal krijgen genaamd abrowser. Dit pakket bevat Firefox zonder gebruik van de Firefox-trademark. Eerder wist de Debian-distributie een soortgelijk pakket te maken middels de IceWeasel-browser om Firefox te vervangen vanwege copyright-problemen met de Firefox-logo’s.