1 min

Tags in dit artikel

,

SGI, het bedrijf die het initiatief vormde voor de grafische programmeerinterface (API) OpenGL, heeft gisteren bekend gemaakt dat het zijn contributies aan OpenGL nog vrijer heeft gemaakt.

Het bedrijf heeft zijn SGI Free Software License B nu geüpdatet met een nieuwe versie die inhoudelijk gelijk is aan de X11-licentie van X.Org. Met deze stap zijn er nu nog vrijere voorwaarden verbonden aan de door SGI vrijgegeven onderdelen van OpenGL en GLX.

Onder andere de SGI OpenGL Sample Implementation, de GLX API en diverse GLX-extensies vallen nu automatisch onder de voorwaarden van de nieuwe uitgave van de licentie. GLX is de lijm tussen de OpenGL API en het grafische subsysteem in Linux- en UNIX-besturingssystemen, het X Window System. De genoemde bijdragen waren eerder in 1999 vrijgegeven onder restrictievere voorwaarden.

SGI zegt dat de vernieuwde vrijgave van OpenGL belangrijk voor ze was om hun steun aan open standaarden en opensourcesoftware voort te zetten. Zowel de Free Software Foundation als de Khronos Group, de organisatie die de ontwikkeling van de OpenGL-standaard nu in goede banen leidt, verwelkomen de minder restrictieve licentie.