Abonneer je gratis op Techzine!

Pierre Diederen, Limburgs SP-statenlid, heeft wekenlang gevoelige e-mail ontvangen die bedoeld was voor collega-statenlid Harry Huijts van het CDA.

CDA-gedeputdeerde Ger Driessen zegt woedend te zijn op Diederen, omdat hij volgens hem niet integer gehandeld heeft. Diederen claimt nu dat iemand binnen het CDA de gegevens expres naar hem heeft doorgestuurd.

De CDA-gedeputeerde beweerde de fout te hebben ontdekt nadat Diederen termen gebruikt die hij alleen kon halen uit de interne e-mails van het CDA. Daarna zou Diederen pas melding van de fout hebben gemaakt, zo meent de CDA-gedeputeerde. "Ik vind het niet meer dan betamelijk dat een collegapoliticus dit meteen laat weten, en niet nadat hij al door de mand is gevallen. Dat Diederen dit niet heeft gedaan is zeer laakbaar," vertelt Driessen.

Driessen heeft in een brief aan gouverneur Leon Frissen van het CDA om maatregelen gevraagd. Volgens Diederen was hij het die het CDA liet weten mails van die partij te ontvangen. Hij maakte dit op vrijdag 12 september bekend en pas de donderdag erna werden de problemen verholpen.

Een woordvoerder van de provincie liet weten dat vanwege een menselijke fout bij de afdeling automatisering de e-mailberichten naar Diederen werden verzonden. Pierre Diederen twijfelt aan deze verklaring en blijft erbij dat iemand binnen het CDA expres de e-mails naar hem heeft doorgestuurd, omdat deze ‘explosieve’ informatie zouden bevatten die volgens hem schade zou kunnen toebrengen aan mensen binnen het CDA.

"In belangrijke dossiers wordt heel vaak gelekt. Bovendien heb ik in zes weken maar zo’n twaalf mails ontvangen, waarvan een paar echt heel gevoelig zijn. Als het echt een technische fout was, waarom ontving ik dan niet veel meer e-mails?"

Ook vertelt Diederen dat hij de informatie gebruikt heeft voor zijn partij en dat uit de mails blijkt dat macht belangrijker is binnen het CDA dan inhoud. "Natuurlijk brachten de mails mij voor een dilemma. Uiteindelijk heb ik er samen met mijn partijgenoten voor gekozen de informatie te gebruiken," laat hij weten.

Als laatste is hij het er niet mee eens dat zijn handelswijze niet moreel verantwoord is. "Als je in een restaurant zit en mensen aan een tafel naast je praten te hard waardoor je kunt horen wat ze zeggen mag je deze informatie toch ook gebruiken?"