1 min

Tags in dit artikel

, ,

China meldt dat bijna alle IPv4 IP-adressen op zijn. Het wil graag dat de wereld zo snel mogelijk overstapt op IPv6. China kan naar eigen zeggen nog 830 dagen vooruit met de beschikbare adressen.

Directeur Li Kai van het China Internet Network Information Center maakt zich grote zorgen. Wanneer er niet snel een overstap wordt gemaakt van IPv4 naar IPv6 zullen de Chinese internetgebruikers in de problemen komen. Li Kai heeft aan verschillende internetaanbieders gevraagd of ze de resterende IP-adressen willen opvragen, voordat er niets meer is. Internetaanbieders moeten zich nu echt gaan voorbereiden voor een overstap op IPv6, aldus Li Kai.

Momenteel is tachtig procent van alle Chinese IPv4-IP-adressen in gebruik. Sinds kort heeft China meer schaarste in IP-adressen dan zijn buurland Japan. Alleen de Verenigde Staten heeft minder IPv4 adressen dan China, maar zij hebben al een goed ontwikkeld IPv6-systeem. In China hebben alleen de educatieve organisaties dit.

IPv4 was het eerste internetprotocol dat succesvol was. Het kan 4,2 miljoen apparaten tegelijk online hebben door middel van de 32-bit adressen. Toen het in 1980 uit kwam, was dit ruim voldoende maar in de afgelopen 28 jaar zijn er enorm veel apparaten die online kunnen bij gekomen. Naar verwachting zullen de IPv4 IP-adressen in 2010 op zijn.