2min

Tags in dit artikel

, , ,

Als Apple toestemming geeft, kan Adobe al heel snel een Flashplayer-applicatie voor de iPhone lanceren. Dit zei Paul Betlem, die hoofd techniek is bij Adobe Systems, op de Flash On The Beach (FOTB)-conferentie in Brighton.

Hij reageerde hiermee op de vraag hoe het nu zit met een Flashplayer voor de iPhone. Betlem gaf aan dat zijn team eraan werkt, maar omdat de iPhone een gesloten en door Apple goed gecontroleerd platform is, heeft Apple het laatste woord of er ook daadwerkelijk een Flashplayer voor de iPhone komt. "Mocht Apple toestemming geven, dan zal het binnen korte tijd beschikbaar zijn", voegt Betlem toe.

Afgelopen maart maakte Adobe-topman Shantanu Narayen publiekelijk bekend dat Adobe aan een Flash-variant voor de iPhone werkte. Drie maanden later gaf Narayen aan dat hij blij was met de voortgang die men gemaakt had. Het bleef echter lange tijd onduidelijk wanneer een Flashplayer voor de iPhone dan wel verwacht kon worden. Met de beweringen van Betlem is ook die onzekerheid weggenomen, al is het wachten dan nog steeds op Apple.

Eerder dit jaar stelde Apple-topman Steve Jobs openlijk de hele kwestie aan de kaak. Volgens hem was Flash Lite, zoals de applicatie door het leven zou moeten gaan, niet geschikt voor gebruik met het internet omdat het niet dezelfde Flash-typen ondersteunt die de traditionele Flashplayer wel ondersteunt. Aan de andere kant noemde hij die traditionele Flashplayer weer een "resource hog" die "te traag performt om gebruiksvriendelijk te kunnen zijn."

Uiteindelijk ligt het besluit dus bij Apple. Eerder nog werd het ontbreken van Flashondersteuning aangevoerd als bewijs waarom de iPhone, in tegenstelling tot wat in een tv-commercial werd beweerd, niet de volledige internet-ervaring wist te delen. Hierop moest de tv-commercial van de televisie verdwijnen omdat deze misleidend zou zijn.

Veel iPhone-gebruikers juichen de komst van Flash naar de iPhone toe, omdat tegenwoordig op websites steeds meer Flash gebruikt wordt. Voor YouTube is er dan de geïntegreerde YouTube-applicatie, maar andere online videospelers zoals bijvoorbeeld de speler van Techzine-dochter Feebs kan op de iPhone niet worden bekeken.