2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Apple bereidt zich volgens AppleInsider voor om binnenkort de eerste testversies van Mac OS X Snow Leopard te gaan vrijgeven. Op de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in juni dit jaar gaf Apple ook al testversies van Snow Leopard aan ontwikkelaars.

Volgens mensen die bekend zijn met de plannen van Apple zal een tweede testversie van Snow Leopard slechts in beperkte oplage worden uitgegeven. Zelfs ontwikkelaars die lid zijn van Apple Developer Connection zullen deze nieuwe testbuilds niet via Apple in handen krijgen. Men gaat ervan uit dat er sinds de testversie van afgelopen juni een hoop veranderd is.

Mac OS X Snow Leopard is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat het volgens Apple weinig vernieuwende features zal bevatten zoals we gewend zijn van elke nieuwe versie van Mac OS X.

Apple heeft aangegeven zich meer te willen richten op performance en stabiliteit om een goede basis te leggen voor de toekomstige ontwikkeling van het Mac OS X-besturingssysteem. Zo zal Snow Leopard de beschikking krijgen over technieken die met name voor ontwikkelaars interessant zijn. Een daarvan is het nieuwe Grand Central dat ontwikkelaars in staat moet stellen om eenvoudiger software te maken die zijn voordeel kan doen met de vele cores die huidige en toekomstige machines bevatten. Dit is een van de punten waarop een performancewinst behaald kan worden.

Daarnaast zal Snow Leopard een andere nieuwe feature bevatten die door het leven zal gaan als Open Computing Language, kortweg OpenCL. Dit gaat ervoor zorgen dat de rekenkracht van grafische kaarten niet alleen door grafische applicaties, maar ook door andere applicaties benut kan worden. Verder gaat het limiet op werkgeheugen omhoog naar 16 terrabyte en bevat Snow Leopard een nieuwe versie van de QuickTime-core die geoptimaliseerd zal zijn voor moderne audio- en videoformaten.

In de tussentijd ontdekte AppleInsider ook dat in Snow Leopard de standaard applicaties drastisch in bestandsgrootte gaan krimpen en ook bevat Snow Leopard een nieuwe multi-touch framework dat de toekomst voor Touch op het Mac-platform positief inkleurt. Apple wordt verwacht op de jaarlijkse Macworld begin volgend jaar meer prijs te gaan geven over de nieuwe versie van Mac OS X.