2min

Tags in dit artikel

, ,

Tijdens de Linux Foundation End User Collaboration Summit zal Ted Ts’o, een kernel-ontwikkelaar bij de Linux Foundation die vooral aan bestandssystemen werkt, samen met Chris Mason, Oracles hoofd van kernel-ontwikkeling, een preview geven van een nieuw uitgebreid bestandssysteem voor Linux.

Volgens Ts’o is het probleem met oudere bestandssystemen dat de hoeveelheid fouten per megabyte gelijk is gebleven maar dat we steeds grotere dingen opslaan. Deze trend veroorzaakt snelheids- en kwaliteitscontrole-problemen voor grote datacenters. "Ook willen datacenters tegenwoordig dingen doen waar ze niet van konden dromen in de jaren 70, zoals het samenvoegen van harde schrijven", aldus Ts’o.

"Een andere uitdaging is het vervangen van traditionele harde schijven met solid-state disks (SSD), welke minder stroom verbruiken en data in hetzelfde ritme kan ophalen onafhankelijk van de locatie maar een lagere algehele snelheid hebben. Bestandssystemen moeten zich tegenwoordig dus kunnen aanpassen aan de hardware die mensen willen gebruiken en aan de manier waarop ze het precies willen gebruiken"

Het veranderen naar een nieuw bestandssysteem moet echter geleidend gaan voor datacenters om de overstap te maken. Ext4, de opvolger van het huidige standaard-bestandssysteem op Linux, ext3, zal een tussenstap worden voor een nieuw bestandssysteem onder de naam btrfs. Dit nieuwe bestandssysteem zal in tegenstelling tot ext4 niet backwards-compatibel zijn met ext4, ext3 en ext2 maar zal een hoop verbeteringen bevatten. De upgrade van ext4 naar btrfs zal echter wel gemakkelijk zijn verzekerd Ts’o.

Btrfs is van de grond af aan geschreven door Chris Mason van Oracle op basis van zijn eerdere werk met reiserfs bij Novell. Mason zegt al een prototype te draaien op zijn laptop die nu al enkele bestaande bestandssystemen op het gebied van snelheid inhaalt maar nog relatief onstabiel is. Het nieuwe btrfs bevat enkele belangrijke mogelijkheden die niet ingebouwd konden worden zonder van de ext4-code af te stappen. Volgens Ts’o zal btrfs Sun Microsystems’ ZFS, het huidige bestandssysteem met de meest uitgebreide mogelijkheden, zelfs inhalen op verschillende fronten.

Zoals de planning er nu uitziet zal btrfs in de eerste Linux-distributies verschijnen in 2010, waarna het nog enkele optimalisaties en debugging moet ondergaan. Dit jaar nog zullen er tests beginnen op laptops en volgend jaar zullen tests op servers volgen.