2min

Tags in dit artikel

,

Adobe heeft vandaag een nieuwe versie van Flash uitgebracht. Het gaat hier om versie 10 met als grootste speerpunt geluidsverbeteringen.

Flash Player 10 verbetert de geluidsfuncties voor ontwikkelaars door het mogelijk te maken om de binaire data van geluidsbestanden te lezen en direct toegang te verschaffen tot het geluidsbuffer, zodat betere filters toegevoegd kunnen worden.

Het bedrijf liet weten dat het het maken en verbeteren van audio op één lijn wil zetten met video, door de mogelijkheid te bieden om geluidsbestanden direct aan te passen, en niet om alleen de mogelijkheden in het pakket te bieden om geluid te verbeteren. "Ontwikkelaars zijn niet in staat geweest om audio net zo dynamisch aan te passen als andere onderdelen," vertelde Justin Everett-Church, platform senior product manager bij Adobe.

De bètaversie van Flash Player 10 die in mei dit jaar onthuld werd, richtte zich vooral op grafische aspecten. Onder deze functies bevonden zich een Just in Time-engine om pixelbytecode in Flash te laden, zodat gebruikers hun eigen graphics- en effectrenderingfilters kunnen maken.

Na terugkoppeling met de gemeenschap bleek dat gebruikers vooral geïnteresseerd waren in meer mogelijkheden om audio-aanpassingen te maken, en dus heeft Adobe daar werk van gemaakt, ook vanwege de druk die Microsoft op Adobe uitoefende. "We willen onze ontwikkelaars te vriend houden met onze technologie, en dus was het belangrijk te reageren," vertelt Everett-Church.

Ook wist Evertt-Church kritiek te leveren op het pas opgewaardeerde Silverlight van Microsoft. Zo liet hij weten dat de tools voor Silverlight alleen op Windows werken, terwijl die van Flash zowel op Windows als Mac OS X werken. Microsoft bracht gisteren de tweede versie van Silverlight uit.

Adobe heeft de nieuwe Flash Player voor Windows, Linux en Mac OS X uitgebracht. Meer informatie over de nieuwe functies van Flash Player en downloadlinks vind je op deze pagina van de Adobe-website. Adobe is vandaag ook begonnen met het verschepen van de nieuwe Creative Suite 4-pakketten.