1 min

Tags in dit artikel

Drie technische universiteiten in Delft, Twente en Eindhoven hebben samen met Philips een 1,20 meter lange robot ontwikkeld, TUlip, die over 40 jaar bejaarden kan verplegen en ook in de huishouding zijn werk kan doen.

Dit zegt althans Thom Warmerdam van Philips. Sinds kort werken alle partijen aan software zodat de robot kan lopen, denken en communiceren. Volgens Warmerdam kan een robot die onder andere bier kan halen al over tien jaar op de markt komen.

"Het is voor het eerst dat in Nederland op nationaal niveau zo nauw wordt gewerkt aan een mensenrobot die kan gaan concurreren met humanoids uit andere landen", zegt Dragan Kostic, robotica-docent bij de Technische Universiteit Eindhoven.

Het productie-doel van deze humanoid is vooralsnog niet commercieel. "Op wereldniveau lopen wij sterk achter op de VS en Japan", zegt robotwetenschapper Ben Kröse van de Universiteit van Amsterdam.

De prijs zal afhangen van hoeveel er geproduceerd kan worden. "Maar voor een complexe humanoid die helpt in het huishouden moet je rekenen op de prijs van een auto", zegt Warmerdam.