2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft-CEO Steve Ballmer heeft op een ontwikkelaarsconferentie in Sydney, Australië gezegd dat het gebruik van WebKit voor Internet Explorer interessant is en dat Microsoft er mogelijk naar gaat kijken.

"Waarom wordt er geld uitgegeven aan renderingengines van Internet Explorer terwijl er opensourcealternatieven zijn die sneller nieuwe webstandaarden kunnen ondersteunen?" vroeg een student waarmee hij Steve Ballmer verraste.

Steve Ballmer, die de vraag brutaal vond maar toch goed, vertelde: "Er zullen nog steeds een boel gesloten innovaties in de browser zitten dus waarschijnlijk hebben we een eigen renderingengine nodig. Open source is interessant. Apple gebruikt WebKit en we gaan er mogelijk naar kijken, maar we zullen doorgaan met het uitbreiden van IE8."

Hij gaf ook toe dat Microsoft met de ontwikkeling van Internet Explorer 6 naar 7 vertraagd is vanwege de ontwikkeling van Windows Vista. "Maar ik wil hier niet dieper op ingaan," vertelde hij om van onderwerp te veranderen.

Hoewel Microsoft voor 2001 zijn browser snel wist op te waarderen naar versie 6.0, bleven innovaties na dat jaar en na de dood van rivaal Netscape lange tijd achterwege. Pas weer in 2006 verscheen een nieuwe browser van Microsoft. Deze versie werd uitgebracht omdat Mozilla marktaandeel begon te winnen en andere concurrenten, zoals Apple, ook met een eigen browser kwamen.

Met WebKit zou Microsoft kunnen profiteren van goede ondersteuning van de nieuwste webstandaarden en een hoge snelheid. De softwaregigant is dan tevens in staat om de huidige browser uit te breiden, net als Apple nu doet met Safari. Ook zou Microsoft hiermee Windows Pockets IE kunnen vervangen.

Ontwikkelaars zouden erg blij zijn met WebKit in Internet Explorer. Dat zou voor hen namelijk een stuk minder werk betekenen omdat ze dan zich geen zorgen meer hoeven te maken over de Trident-renderingengine.

Voor Internet Explorer 8 hoeven we volgens Mary Jo Foley geen WebKit meer te verwachten, maar voor volgende versies van Internet Explorer is het niet uitgesloten, maar niet aannemelijk.