1 min

Tags in dit artikel

Het besturingssysteem uit Minority Report, waarvan de ontwikkeling sinds 1994 bezig is, is recentelijk door de makers gedemonstreerd.

De ontwikkelaars van g-speak, zoals het besturingssysteem heet, verzorgden in de film Minority Report alle technologische toekomstigheden. In de film gebruikte onder meer Tom Cruise het OS dat het gebruik van de handen verplicht om door video en foto’s te bladeren.

De ontwikkeling van het besturingssysteem begon al in de jaren 90 en was gebaseerd op onderzoek uitgevoerd door MIT. Het is nu in handen van Oblong en wordt gebruikt in Fortune 50-bedrijven en verscheidene andere andere overheidsinstellingen en universiteiten.

G-speak weet als het ware in wat voor ruimte het zich bevindt en wordt door de makers dan ook gecategoriseerd als een spatial operating environment. Het begrijpt de omgeving, geometrie, gebaren van de handen en de grote hoeveelheden data die nodig zijn om effectief van het systeem gebruik te maken.

Om bediening mogelijk te maken heeft de gebruiker een paar handschoenen nodig. Hierna kunnen commando’s als zoomen, pannnen, draaien en pullen uitgevoerd worden met gebaren als scrollen, flicking en rotating. Ook is het mogelijk om een afbeelding op een ander scherm te zetten om deze verder te bewerken.

Het platform is volgens de makers geoptimaliseerd voor grote hoeveelheden data en kan gebruik maken van meerdere pc’s. Er is reeds een SDK voor Mac OS X en Linux klaar, maar deze is nog niet te downloaden.