2min

Tags in dit artikel

,

Je zou het al bijna een traditie kunnen noemen: een maand na de release van Ubuntu 8.10 komt het Fedora Project met zijn nieuwste versie. Het is al weer de tiende versie van Fedora met als codename ‘Cambridge’.

In de afgelopen week heeft het Fedora Team een aantal features op een rijtje gezet van Fedora 10. Als eerste reden noemen zij de snellere opstarttijden van het besturingssysteem vanwege onder meer een nieuwe grafische module, die het opstartproces weergeeft.
Ten tweede is men er weer in geslaagd om Fedora 10 in een nieuw en fris thema te verpakken: Solar. Voor alle mogelijke hardware instellingen heeft men dit thema aangepast. Het screenshot hieronder geeft een indruk hoe dit thema er uitziet met KDE 4.1.


Ten derde is het toevoegen en managen van printers verbeterd door het configuratiescherm met iconen overzichtelijker en begrijpelijk te maken.
Een probleem, wat bij veel Linuxdistributies al tijden voor kopzorgen zorgt, is de ondersteuning voor webcams. Het Fedora Team heeft hier een punt van gemaakt en Fedora 10 uitgerust met betere webcamondersteuning.

Als vierde verbetering wordt de verdere ontwikkeling van de virtualisatietechniek met behulp van KVM, Kernel Virtual Machine, genoemd. Virtualisatie wordt gezien als één van de belangrijkste ontwikkelingen op servergebied. De tools voor KVM zijn verbeterd, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om van afstand installaties te beheren.
Een andere feature, die bij de grote Linuxdistributies steeds meer in opkomst is, is de mogelijkheid om je eigen Fedora-systeem samen te stellen. Dit was al wel aanwezig bij eerdere versies, maar nu zijn de tools verbeterd. Bij het maken van een live-usb met Fedora wordt de /home-dir apart bewaard van het systeem, waardoor aangepaste versies (remixes) of vernieuwde versies probleemloos geïnstalleerd kunnen worden, zonder alle data in de /home-dir te verliezen.

Wat in Fedora 9 een moeizame start kende, wordt in Fedora 10 nu naar voren geschoven als aanrader: PackageKit. Hoewel PackageKit nog steeds behoorlijk traag te noemen is, bereikt de ontwikkeling wel een steeds hoger niveau. PackageKit is een compleet frontend voor het installeren van packages, dat automatisch packages zoekt voor bijvoorbeeld het installeren van nieuwe codecs en programma’s bij onbekende extensies. PackageKit is niet specifiek gebonden aan RPM’s, maar wordt ook gebruikt in Linuxdistributies met andere package-management-systemen.

Fedora wil niet alleen met softwarematige aanpassingen verbeteringen aangeven. In de afgelopen tijd is er veel werk gemaakt van het promotieteam, dat wereldwijd de kunsten van Fedora wil tonen. Het ‘Ambassador Team’ is in de afgelopen jaren fors gegroeid en biedt in november en december 25 release-samenkomsten in 16 verschillende landen.

Fedora is een gratis Linuxdistributie, gesponsord door Red Hat. Inmiddels bestaat het project ruim vijf jaar en staat het bekend als een bleeding edge distributie, waarin gebruik gemaakt wordt van nieuwe en experimentele technologieën, die Red Hat graag wil testen alvorens ze de technologie in haar eigen distributie bouwen.