1 min

Tags in dit artikel

, ,

Vanaf openSUSE 11.1 zal de gebruiker niet meer akkoord hoeven te gaan met een EULA, de End User License Agreement. In plaats van te moeten instemmen met de licentie, zal de nieuwe licentie alleen maar getoond worden bij de installatie.

Het is bij veel software-pakketten het geval, men moet eerst een lap tekst doorscrollen alvorens de installatie doorgaat. Deze lap tekst heet EULA, die de gebruiker op de hoogte stelt van de rechten die op het product berusten. De Linuxdistributie openSUSE was geen uitzondering op deze regel, maar de beheerders achter openSUSE hebben besloten deze EULA te verwijderen.

Joe ‘Zonker’ Brockmeier, community manager voor openSUSE, lichtte deze keuze toe door nadruk te leggen op de wens dat openSUSE de gemakkelijkste distributie om te verkrijgen en te gebruiken is. In concreto houdt het in de eerste plaats in dat gebruikers niet meer moeten instemmen met de EULA. OpenSUSE wordt onder GPLv2-licentie uitgegeven, wat inhoudt dat alle software vrij is. Individuele pakketten, die eventueel later eraan toegevoegd kunnen worden, vallen onder hun eigen licentie. Op die wijze is het voor iedereen mogelijk om openSUSE vrij te verspreiden en naar eigen wens aan te passen.

Het gebruik van een licentie op deze wijze is overigens niet nieuw. OpenSUSE heeft besloten om de huidige licentie-methode af te kijken bij Fedora, die hem ook al enige tijd gebruikt.