2min

Tags in dit artikel

Internetserviceprovider XS4ALL heeft een privacyfilm gemaakt waarmee het gebruikers wil voorlichten. De film Privacy Matters laat de gevaren van privacyschendende technieken zien.

Volgens de film verzamelen steeds meer bedrijven en overheden informatie over de burger. Met die informatie hopen bedrijven te kunnen bepalen hoe burgers reageren op nieuwe producten. Met verborgen technieken zouden bedrijven steeds het randje opzoeken van wat wel mag en wat niet.

"Bedrijven maken mooie beloftes in privacyverklaringen, maar die zullen altijd het onderspit delven ten behoeve van de omzet. Het is dan ook heel moeilijk om je privacy tegenover bedrijven en de overheid te beschermen", zo meent Privacy Matters.

De film maakt verder duidelijk dat alle losse stukjes informatie misschien nutteloos lijken, maar bij elkaar kunnen deze een uitgebreid beeld van de betreffende persoon vormen. Dat beeld kan echter ook vertekend zijn omdat computers niet alles weten, zoals een incident laat zien.

Een hele straat werd namelijk onder toezicht gesteld omdat iemand gezocht had op ‘zwaar water’ en er een moslim in de straat woonde. Het systeem wist echter niet dat de man hier in kwestie een scheikundeleraar was. "Domme systemen pakken domme misdadigers," zo weet de film.

Ook op de grote hoeveelheid informatie die voor terreurbestrijding opgeslagen wordt, wordt kritiek geuit. Volgens XS4ALL worden systemen juist overspoeld met informatie waardoor deze nutteloos wordt en waardoor het zelfs averechts gebruikt kan worden door criminelen.

"We zijn in deze kafkaëske maatschappij veranderd van individu naar een in hokjes geplaatst voorwerp", zo gaat de film verder. "Wat is er gebeurd met het grote principe van democratie. Iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is." Privacy gaat niet over het verbergen van een zonde, maar over wie de informatie heeft en wat diegene ermee doet, zo wordt gesteld.

De film is op deze pagina te bekijken en duurt negen minuten. Een versie van hoge kwaliteit kan hier gevonden worden.