2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De grootste domeinregistrar van Nederland, TransIP, heeft uitgevonden dat steeds meer bedrijven domeinen met een typefout registreren. Ze doen dit omdat een concurrent er anders mee vandoor gaat.

"Steeds meer bedrijven registreren bij de aankoop van hun domeinnaam direct alle typefoutvariaties van het adres " aldus Bas Hekking, directeur van TransIP. "Bedrijven willen zich niet meer laten verrassen door zogenaamde domeinnaamkapers die profiteren van typefouten. Voor een paar tientjes extra per jaar kopen zij zelf de meest voorkomende typefoutadressen."

De meest voorkomende gevallen, die door bedrijven gelijk afgedekt worden, zijn gevallen waarin er een streepje is vergeten of er een letter is omgewisseld. Het komt ook nog regelmatig voor dat bedrijven echte typefouten, als een verkeerde letter, ook meenemen in hun aankoop van een domein. TransIP geeft aan dat de meeste bedrijven bij aankoop van hun domeinnaam gemiddeld zo`n vijf extra domeinnamen kopen. Zij beschermen hun naam hiermee tegen ongewenste meelifters en kapers. Voorbeelden heeft Hekking in overvloed: "We hebben onlangs een klant aan de telefoon gehad waarvan een ‘met-streepje-variant’ was geclaimd door een concurrent die de site liet doorverwijzen naar een adultwebsite. Erg vervelend."

Een gekaapt adres, dat de volledige eigennaam bevat is gemakkelijker aan te vechten. Er is amper juridische basis om een typefout aan te vechten, dat komt omdat er geen sprake is van de eigennaam. TransIP adviseert haar klanten de dure procedures of rechtszaken te voorkomen en het heft in eigen handen te houden. Op de site van de domeinnaamprovider worden daarom sinds kort tips gegeven om het typefoutprobleem te voorkomen.