2min

Tags in dit artikel

, ,

Inmiddels is Microsoft Silverlight, de concurrent van Adobe’s Flash, geen onbekende meer op de markt voor multimediasoftware. Novell werkt in samenwerking met Microsoft aan een opensource Linux-implementatie van Silverlight, maar dan onder de naam Moonlight. Deze technologie heeft de bèta-fase bereikt en is alleen beschikbaar voor Firefox-gebruikers.

De concurrentie van Silverlight ten opzichte van Flash is momenteel nog niet groot, mede omdat veel sites Silverlight nog niet gebruiken. Moonlight heeft echter wel een paar kleine voordelen ten opzichte van Flash. Zo is Moonlight zonder een installatieprogramma als een add-on in Firefox te installeren, net zoals met Flash mogelijk is.

De bèta van Moonlight heeft met name performanceverbeteringen, een beter geheugenbeheer en ondersteunt nu ook het ‘Microsoft Media Pack’. De Moonlight-plugin laadt de codecs automatisch in wanneer dat nodig is. Daarbij ondersteunt Moonlight adaptive streaming, waarbij de server de compressie regelt van de verzonden videodata, afhankelijk van de snelheid van de verbinding. Als bijvoorbeeld de bandbreedte kleiner wordt, wordt ook de bitrate van de video verkleind.

Hoewel Moonlight 1.0 bèta gebaseerd is op Silverlight 1.0, heeft het de mediastack van Silverlight 2.0 aan boord, maar dan zonder DRM-ondersteuning. Moonlight ondersteunt daarmee wel alle media codecs van Silverlight 2.0. Het betekent echter niet dat Firefox met alle Silverlight toepassingen overweg kan.

Microsoft stuurt inmiddels alle Linuxgebruikers door naar de Moonlight-site, wanneer men een Silverlight animatie, spel of film wil zien. Men kan de Firefox-plugin echter ook direct vanaf de website installeren. In de toekomst wil men ook andere browsers (Opera, Konqueror) en andere besturingssystemen (OpenSolaris, BSD) ondersteunen.