2min

Tags in dit artikel

, ,

Volgens Black Duck Software bestaan er tenminste vijf misvattingen over de ontwikkeling van opensourcesoftware, gebaseerd op de knowledgebase van 4000 websites met opensourceprojecten.

De eerste mythe is dat open source alleen maar uit broncode zou bestaan. De praktijk wijst echter uit dat vijftien procent van alle software-uitgiftes daadwerkelijk broncode is, maar dat zestig procent bestaat uit binaries. Daarnaast bestaat veel van het materiaal in projecten uit scripts, markup-language bestanden, afbeelden, documentatie en andere gegevens.

Ten tweede heerst er de opvatting dat opensourceprojecten voornamelijk bestaat uit afzonderlijke toepassingen. De database van Black Duck geeft echter de indruk dat de opensourcewereld gedomineerd wordt door componenten en niet door compleet afgeronde toepassingen. Deze componenten worden regelmatig teruggevonden en opnieuw gebruikt in andere projecten. Met name Java-ontwikkelaars maken veel gebruik van de classes.

De derde mythe is dat er slecht een paar miljard regels aan broncode te vinden is. Volgens Black Duck is er beter spreken over tientallen miljarden coderegels, die als opensourcecode te downloaden waren, is in het afgelopen jaar een kwart vernieuwd, waarvan negentig procent is geschreven in de grootste programmeertalen C, C#, C++ en JavaScript.

Black Duck meent in de vierde plaats dat de claim dat echte programmeurs geen uitleg in de code stoppen ook een mythe is. Opensourceontwikkelaars voegen bij elke vier regels code een regel commentaar toe. De Java-code spant de kroon met gemiddeld één regel commentaar per twee regels code.

Tot slot blijkt dat de GPLv3 nu nummer vijf van de meest gekozen licenties in de opensourcecommunity is. Het wordt gebruikt in 6300 projecten. Black Duck publiceerde de cijfers met de opmerking dat het een mythe is dat GPLv3 vermeden wordt door ontwikkelaars. Ze verwachten dat in een jaartje of twee GPLv3 de vierde plaats van BSD zal overnemen. Tot nu toe heeft GPLv3 de Common Public License, de Mozilla Public Lincense, MIT en Apache licenties voorbij gestreefd in anderhalf jaar sinds GPLv3 is uitgebracht. De groei van GPLv3 is consistent met het feit dat de andere GPL-licenties van de Free Software Foundation het merendeel van de open source code omvat: ongeveer zeventig procent van alle open source projecten gebruikt een variatie van GPL, volgens Black Duck. De GPL 2.0 en de LGPL 2.0 licenties worden respectievelijk in vijfenvijftig procent en tien procent van alle projecten gebruikt.