3min

Tags in dit artikel

, ,

Een Amerikaanse lerares die niet helemaal goed op de hoogte was van het besturingssysteem Linux heeft haar leerlingen verboden het systeem te gebruiken en een boze mail gestuurd naar de organisatie die de kinderen zou aanmoedigen het op hun computers te installeren. Dat meldt althans de organisatie op zijn weblog.

De lerares zag op een gegeven moment een aantal leerlingen rondom de laptop van een andere leerling staan en toen ze ging kijken wat er aan de hand was zag ze naar eigen zeggen dat hij een soort demonstratie aan het geven was van Linux en hoe het werkte en hij gaf daarbij ook gratis cd’s weg met daarop een niet nader genoemde Linux-distributie. Deze schijfjes had hij gekregen van "The HeliOS Project", een project dat opensource en Linux promoot en goedkope computers probeert te regelen voor gehandicapten.

De lerares nam de schijfjes direct in beslag en na alle leerlingen bij elkaar geroepen te hebben ontdekte ze dat de schijfjes van The HeliOS Project vandaan kwamen. Ze besloot daarom een mail te sturen naar de bedenker van het project genaamd Ken Starks. In de mail schreef ze ondermeer het volgende:

"Meneer Starks, ik weet dat u sterk gelooft in wat u doet, maar ik kan uw doelen niet ondersteunen of toestaan in mijn klaslokaal. Ik weet op het moment ook niet zeker of wat u doet legaal is. Software is niet gratis en mensen te misleiden door te zeggen dat dat wel zo is, is niet goed. Kinderen hebben sturing en discipline van volwassenen nodig. Als ik tijd heb ga ik dit uitzoeken en als blijkt dat u iets illegaals doet, dan zal u voor zover de wet toelaat aanklagen.

Ik heb samen met een aantal andere Linux uitgeprobeerd en de claims die u maakt zijn overdreven en gebaseerd op leugens. Ik waardeer uw pogingen om computers beschikbaar maken voor gehandicapten, maar door Linux op deze computers te zetten houdt u de ontwikkeling van onze kinderen tegen.

We leven in een wereld waar Windows op praktisch elke computer draait en met het opvoeren van een show voor een besturingssysteem helpt u de kinderen niet. Ik weet zeker dat wanneer u contact opneemt met Microsoft, zij meer dan bereid zijn om u te voorzien van exemplaren van een oude Windows-versie. Daarmee zouden de computers die u levert trouwens ook daadwerkelijk van pas komen voor de mensen die ze krijgen, aldus lerares Karen, wiens achternaam niet door HeliOS bekend gemaakt werd.

In een reactie laat Ken Starks aan de lerares weten dat hij blij is dat hij kan laten zien tegen wat voor een onbegrip hij aanloopt in zijn goedbedoelde pogingen. Hij moedigt de lerares daarnaast aan grondig onderzoek te doen, omdat ze dan zal zien dat er helemaal niets illegaals is aan het installeren van Linux op je computer. Vervolgens laat hij haar weten dat ze de cd’s terug moet geven aan de leerling en dat hij een gesprek wil met het hoofd van de school.

Nadat het bericht op de website van Stark verscheen en het aandacht kreeg nam de lerares direct contact op met Stark. Vandaag hadden de twee een gesprek, waarbij de lerares haar verontschuldigingen aanbood, nadat Stark haar alles verteld had over Linux. Collega’s van de lerares hadden haar nog aangeraden om actie te ondernemen tegen Stark, vanwege schending van haar privacy, maar daar ziet de lerares van af. Komende zaterdag gaat Stark namelijk bij haar langs om Linux op haar computer te installeren.